Papin zrakoplov uskoro u Zagrebu

0

S malim zakašnjenjem papa Benedikt XVI. jutros je u pratnji državnog tajnika Tarcisija Bertonea i novog substituta Giovannija Angela Becciua te predsjednika Papinskog vijeća za obitelj kardinala Enija Antonellija i tajnika Biskupske sinode nadbiskupa Nikole Eterovića i svog osobnog tajnika mons. Georga Gänsweina u 9.47 sati poletio zrakoplovom talijanske državne zrakoplovne kompanije Alitalia Airbus A320 “Carlo Goldoni”, broj leta AZ 4000, s međunarodne rimske zračne luke Leonardo da Vinci prema Hrvatskoj, gdje će nešto poslije 11 sati sletjeti u zagrebačku zračnu luku Pleso. Udaljenost od rimske do zagrebačke zračne luke je 516 km. U zračnoj rimskoj luci Papu su pozdravili predstavnici talijanske vlade, gradonačelnik Fiumicina i mjesni biskup Svete Rufine mons. Gino Reali.

S Papom na ovom devetnaestom i prvom ovogodišnjem pastirskom pohodu putuje 81 osoba, među kojima su dvojica kardinala, dvojica biskupa, osam svećenika i 18 laika među kojima je pet članove sigurnosti i dvojica pripadnika Švicarske garde te nekoliko drugih suradnika iz Državnog tajništva i iz liturgijskog odsjeka na čelu s mons. Guidom Marinijem kao i 49 novinara i fotoreportera, kojima će Sveti Otac tijekom leta vjerojatno anticipirati nekoliko misli svojih govora, koje će danas i sutra održati u Zagrebu. Među njima je 15 dopisnika talijanskih novina i 4 vatikanskih medija. Televizijske postaje zastupa 6 dopisnika i 6 kamermana te jedan producent. Nazočna su i 23 dopisnika informativnih agencija, časopisa i raznih novina. Za odnose s novinarima brinut će se ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice i direktor Vatikanskog televizijskog centra i Radio Vatikana isusovac Federico Lombardi i njegov pomoćnik Vik van Brantegem. S Papom putuje i direktor vatikanskog dnevnika L’Osservatore Romano prof. Giovanni Maria Vian zajedno s fotografom Francescom Sforzom i dva tehničara Vatikanskog radija. Papu prati i njegov osobni liječnik dr. Patrizio Polisca.

U pratnji zrakoplova kojim Papa leti za Hrvatsku su dva vojna zrakoplova Talijanskog ratnog zrakoplovstva, a po njegovu ulasku u hrvatski zračni prostor preuzimaju ga dva MIG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

ika/bib