Pećinski park Grabovača otvara “Stazu pet vrhova”: Novi izazov za ljubitelje prirode i avanture

0

Pećinski park Grabovača, poznat po svojim prirodnim ljepotama i špiljama, započeo je s novim projektom koji će dodatno obogatiti turističku ponudu ovog područja. Radovi na trasiranju i čišćenju nove staze “Staza pet vrhova” već su u tijeku, a plan je da se radovi završe do travnja 2024. godine.

Nova staza proteže se na dužini od 30 kilometara i spaja pet vrhova: Grabovaču, Sklopaču, Metlaču, Risovac i Pećinski vrh. Izgrađena je dijelom korištenjem postojećih šumskih vlaka i puteva, a dijelom se oslanja na ucrtane planinarske puteve. Osim što povezuje impresivne vrhove, s određenih dijelova staze pruža se zadivljujući panoramski pogled na jezero Kruščica i rijeku Liku, dok jedan dio staze prolazi uz sam kanjon rijeke Like.

Osim što će omogućiti posjetiteljima da uživaju u netaknutoj prirodi i spektakularnim pogledima, nova staza “Staza pet vrhova” ima za cilj rasterećenje centralnog dijela Pećinskog parka Grabovača, koji obuhvaća špilju Samograd i poučne staze. Javna ustanova „Pećinski park Grabovača“ ovim projektom nastavlja svoje napore u obogaćivanju i proširivanju turističke ponude, koji su započeli još 2022. godine otvaranjem izletišta uz obalu rijeke Like.

Staza počinje i završava u Pećinskom parku Grabovača, kod suvenirnice (ULAZ 1), što posjetiteljima omogućava lagan pristup i povratak nakon obilaska. Ovaj projekt predstavlja značajan korak naprijed u promociji prirodnih ljepota i održivog turizma u regiji, te će sigurno privući brojne ljubitelje prirode, planinarenja i avanture.

L.O.