Perušić gradi turističku priču: Između tradicije i modernog razvoja!

0

U povodu niza značajnih turističkih projekata koji su trenutno u tijeku, kao i onih koji se planiraju u bliskoj budućnosti, razgovarali smo s Matejom Smolčić, direktoricom Turističke zajednice Općine Perušić. Cilj nam je bio doznati više o inicijativama koje oblikuju turističku sliku ovog kraja, od razvoja infrastrukture i obnove kulturnih znamenitosti do inovativnih turističkih proizvoda koji obećavaju obogatiti ponudu i iskustvo posjetitelja.

Koji su trenutno glavni turistički projekti u tijeku u Općini Perušić i kako oni doprinose razvoju turizma u regiji?

-Kada govorimo o turističkim projektima Općine Perušić, jedan od trenutno najvažnijih je projekt Sportsko – rekreacijske zone, odnosno uređenje skijališta u mjestu Kvarte. U tijeku je izrada dokumentacije i izmjena prostornog plana. Ovom se projektu pristupilo izuzetno ozbiljno jer će se njegovom realizacijom postići produljenje sezone te otvoriti nova radna mjesta. Skijalište na području Općine omogućit će popunjenost smještajnih kapaciteta tijekom cijele godine kao I otvaranje novih smještajnih kapaciteta te rast i razvoj raznih gospodarskih djelatnosti. Smatramo kako će se realizacijom ovog projekta znatno utjecati na razvoj turizma cijele regije, a ne samo Općine Perušić.
Isto tako važan je i projekt Obnova Starog grada Perušića, koji je trenutno u završnoj fazi. Ove godine, nakon odabira izvoditelja radova odnosno rezultata trenutno aktivnog Javnog natječaja, pristupit će se uređenju podova i postavljanju stolarije na utvrdu. Projekt unutarnjeg postava je izrađen prošle godine što bi značilo kako se nakon spomenutih građevinskih radova, može pristupiti unutarnjem uređenju i stavljanju utvrde u funkciju turizma.

Što se tiče projekata Turističke zajednice Općine Perušić, ove godine smo na Javni natječaj za dodjelu sredstava za projekte lokalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024. iz fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent, kandidirali tri projekta. Projekt Perušićki sunčani dani koji za cilj ima razvoj i unapređenje turističke ponude kroz organizaciju i potporu manifestacijama i događajima sa svrhom privlačenja i povećanja zadovoljstva gostiju u destinaciji te promociju same destinacije. Drugi projekt, za koji se nadamo kako će biti prepoznat od strane komisije, je projekt Putevima prošlosti: Interpretacijsko – povijesna ruta. Cilj interpretacijsko-povijesne rute je promocija kulturno – povijesne baštine Općine Perušić. Jasnom i detaljnom prezentacijom te interpretacijskim pločama na lokacijama od povijesnog značaja, sakralnih objekata, povijesnih građevina cilj je informirati posjetitelje o povijesnom značaju ovog kraja te životu ljudi u prošlosti.
Cilj trećeg kandidiranog projekta, Grabovača – čudesna zemlja špilja i aktivnog odmora, je promotivnim aktivnostima jačati brand PP Grabovače, ističući njegovu vrijednost i specifičnost, promovirati sadržaje i aktivnosti – “probuditi želju“ za dolaskom i otkrivanjem neotkrivenog. Promidžbom glavne turističke atrakcije Općine Perušić, kroz različite promocijske kanale, cilj je djelovati na povećanje broja posjetitelja PP Grabovača te povećanje broja dolazaka i noćenja u Općini Perušić.

Perušić nudi mnoge prirodne ljepote i atrakcije kao što su Pećinski park Grabovača, rijeka Lika i jezero Krušćica. Kako Turistička zajednica planira dodatno promovirati ove lokacije u budućnosti?

-Kao što sam već spomenula, ove godine nam je plan provesti promo kampanju u suradnji s JU PP Grabovača kojom će se prikazati ponuda Grabovače kao osnovnog motiva dolaska u Općinu Perušić. Uz Grabovaču prikazat će se i ostale mogućnosti aktivnog odmora na novom izletištu uz rijeku Liku (kajakarenje, paintball, streličarstvo…). Kombinacijom nativnog oglašavanja na više od 200 portala, oglašavanja putem influencera i društvenih mreža, outdoor oglašavanja u Zagrebu, Zadru i na lokacijama diljem Ličko-senjske županije kampanja će postići kvalitetan doseg što ima za rezultat osnaživanje branda Grabovače i Perušića te u konačnici povećanje broja posjetitelja.
Zadnjih nekoliko godina izdvajaju se znatnija sredstva za marketing. Ugostili smo u Perušiću nekoliko domaćih influencera, naši plakati su se mogli pronaći diljem zemlje, slušali ste nas na najslušanijim radio postajama, viđali ste Grabovaču često na tv ekranima! Eto, tako se nastavljamo promovirati i u budućnosti a nadamo se kako će nam financijske prilike to i dozvoliti. Svi znamo – marketing nije sve ali bez njega sve je ništa!

S obzirom na bogatu povijest i kulturnu baštinu Općine Perušić, postoje li planovi za razvoj kulturnog turizma? Kako planirate integrirati lokalnu povijest i tradiciju u turističku ponudu?

-Povijesno – kulturna baština Općine uvijek se spominje i promovira kao vrijedan segment turističke ponude Perušića. Upravo nova Interpretacijsko – povijesna ruta trebala bi povezati sve povijesno značajne lokalitete, omogućiti posjetiteljima lakše snalaženje i bolju informiranost o tradiciji, sakralnim objektima i povijesnim lokalitetima i građevinama.
Plan je da unutrašnjost obnovljene utvrde Starog grada Perušića u budućnosti bude neka vrsta “startne pozicije” kada je riječ o istraživanju povijesti i tradicije ovoga kraja. Prema izrađenom projektu unutarnjeg uređenja, uz heraldička rješenja, u utvrdi će biti nekoliko postava po razdobljima a ideja je korištenjem novih tehnologija, odnosno digitalnim rješenjima, posjetiteljima ispričati priču o tradiciji ovoga kraja, povijesti i ostalim lokacijama koje vrijedi posjetiti.
Općina Perušić u dugoročnom planu ima projekt izgradnje Memorijalnog centra Kosinjske tiskare u Kosinjskom Bakovcu, koji je trenutno u fazi rješavanja imovinsko – pravnih odnosa.
Prošle godine organizirali smo Interpretacijsko – povijesnu šetnju Perušićem, na koju je odaziv posjetitelja bio velik, a uz stručno vođenje svi su mogli doznati zanimljivosti o građevinama u samom centru Perušića. Postavljene su interpretacijske pločice koje su stalni postav pa vas pozivamo i ovim putem da dođete u Perušić i istražite njegov povijesni šarm!

Biciklizam i planinarenje sve su popularniji među turistima. Kakvi su planovi za razvoj i unapređenje staza za biciklizam i planinarskih ruta u Općini Perušić?

-Na području Općine Perušić nalazi se preko 200 km označenih biciklističkih staza koje prolaze njenim najljepšim dijelovima. Staze preko šumskih puteva i makadama su možda najatraktivnije ali ih je dosta teško održavati, održavanje predstavlja velik izdatak za malu lokalnu turističku zajednicu. Trudimo se, uz pomoć djelatnika PP Grabovača i djelatnika Perušić d.o.o. držati staze uređenima. Postavili smo dvije stanice za popravak bicikala, dostupne su biciklističke karte s rutama. U skorijem planu je nova biciklistička signalizacija, odnosno zamjena postojeće.
Što se tiče planinarskih ruta, u kontaktu smo s PD Željezničar, podružnica Perušić. Označene planinarske rute mogu se pronaći na našim web stranicama, kao i informacije o svakoj od njih.

Kakvu ulogu igraju lokalna zajednica i gospodarstvo u razvoju turizma u Perušiću? Postoje li inicijative za suradnju s lokalnim poduzetnicima i stanovništvom?

-Znamo kako je za svaki oblik razvoja potrebno jako puno faktora. Turizam i njegov razvitak ne idu bez uključivanja lokalne zajednice. Svaki pojedinac je bitan, svaki lokalni proizvod i djelatnost su važni. Trudimo se na svim manifestacijama omogućiti prednost lokalnim proizvođačima koji tada mogu prezentirati svoje proizvode, organiziramo okrugle stolove na koje pozivamo uspješne poduzetnike, koji svojim primjerima iz prakse nesebično dijele savjete kako pokrenuti ili ojačati djelatnost u turizmu ili na OPG-u. Broj smještajnih kapaciteta svakom godinom raste što nas raduje, pojavljuju se obiteljska – poljoprivredna domaćinstva, koja uz smještaj nude i lokalne proizvode, a mi smo tu kako bi povezali cjelokupnu ponudu, bili na usluzi i kontinuirano ulagali u nove sadržaje i održavanje kvalitete postojećih.

Postoje li novi projekti ili suradnje s drugim turističkim destinacijama ili organizacijama na horizontu za Turističku zajednicu Općine Perušić?

-TZO Perušić oduvijek je otvorena za suradnju. Komuniciramo s drugim organizacijama, vodimo se pozitivnim primjerima iz struke. Ovih dana smo u fazi detaljnijeg planiranja Festivala oživljene povijesti koji će se održati 14. srpnja ove godine na lokaciji Starog grada Perušića. Naravno, poslužili smo se svijetlim primjerom Koprivničkog renesansnog festivala, koji je najveći festival ovog tipa na našim prostorima. Komunikacija s njihovom Turističkom zajednicom nam je od velike pomoći, a ovo ljeto planiramo i posjetiti njihovu manifestaciju. Benchmarking će nam biti od koristi za dobivanje ideja i dodavanje novih sadržaja toj manifestaciji, kako bi ona s vremenom postala tradicija i tako pripomogla prepoznatljivosti Perušića kao turističke destinacije. Projektnu suradnju do sada još nismo ostvarili ali smo otvoreni za sve što je kvalitetno i u interesu zajednice pa nas raduje suradnje u budućnosti.

Kako vidite budućnost turizma u Općini Perušić u sljedećih pet godina? Koje su ključne strategije za ostvarenje tih vizija?

-U sljedećih pet godina, nastavimo li djelovati sukladno planiranom, Perušić će postati atraktivna destinacija s raznovrsnim sadržajima. Uz glavnu atrakciju špilju Samograd, bit će razvijeno i dobro posjećeno izletište uz Liku, koje je pod upravom JU Pećinskog parka Grabovača, a Stari grad Perušić bit će otvoren za posjetitelje. Perušić će tada biti čvrsto pozicioniran u Lici koja ostvaruje sve veći turistički promet. Otvaranjem skijališta u Kvartama, povećat će se broj smještajnih kapaciteta, kao i njihova stopa popunjenosti. Time će se ublažiti sezonalnost turističkih aktivnosti u Općini. Krenut će izgradnja Memorijalnog centra kosinjske tiskare, a povijesni lokaliteti na području Kosinjske doline bit će potpuno integrirani u cjelokupnu turističku ponudu. Osim izletničkog u potpunosti će se razviti i kulturni turizam. Cilj je zapošljavanje lokalnog vodiča za područje cijele općine. Kako bi se postigla veća prepoznatljivost a samim time porastao i turistički promet, odnosno razvila destinacija, paralelno uz ulaganje potrebno je izdvajati značajnija sredstva za marketing u suradnji s JU PP Grabovača i Turističkom zajednicom Ličko-senjske županije, kazala nam je direktorica TZO Perušić Mateja Smolčić.

L.O.