Pijetet prema nedužnim žrtvama

Cijela civilizirana Europa danas obilježava Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Ovim povodom je na Gradskom groblju Svete Marije Magdalene u Gospiću održana komemoracija. Brojnim žrtvama poklonili su se kod spomen-kosturnice župan ličko-senjski Ernest Petry i njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i predsjednica Gradskog vijeća Grada Gospića Anamarija Zdunić, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo MUP-a PU ličko-senjske i građani Gospića. Riječi molitve predvodio je župni vikar o. Marko Maglić.

Potom se novinarima obratio župan Ernest Petry.

Nastavak ispod oglasa

–Na današnji dan obilježavamo Dan totalitarnih i autoritarnih režima, dan koji obilježava cijela Europa. Dani poraća II. svjetskog rata bili su krvavi posvuda u Hrvatskoj, a poglavito na području Ličko-senjske županije i grada Gospića gdje je u poraću stradalo mnoštvo ljudi, uglavnom civila i nedužnih građana Gospića i okolice.
Te su žrtve ubijane na širem području Gospića, bez dokazane krivnje i procesa suđenja, uslijed čega i na ovaj način odajemo pijetet nedužno stradalim žrtvama. Nikada ne smijemo zaboraviti da je među ubijenima bilo mnoštvo potpuno nedužnih staraca, žena i djece, rekao je župan Ernest Petry.

Gradonačelnik Karlo Starčević u obraćanju ističe:
-Već šestu godinu 23. kolovoza obilježavamo Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima , širenje totalitarizma cjelokupnim hrvatskim narodom posebno na području grada Gospića i Like. Naša je dužnost održati tradiciju obilježavanja ovog Dana nevino stradalima u spomen te istu prenijeti novim generacijama kako se prošlost ne bi zaboravila.

Komemoracija je nastavljena kod vanjskog zida Gradskog groblja gdje su ispred spomen-ploče žrtvama također zapaljene svijeće i kazivane molitve. Upravo je na ovome mjestu ubijeno više stotina nedužnih žrtava čija su tijela tada pobacana u obližnje rovove. Na nekoliko lokacija u okolici Gospića tih je godina ubijeno gotovo 3 000 ljudi čiji posmrtni ostaci su tek djelomično ekshumirani.

L. O.