Osobni izaslanik predsjednice RH župan Milan Kolić: ” Nesebičnim intervencijama spašeni su mnogi životi i imovina”

0

Čast obilježavanja Međunarodnog dana Civilne zaštite i Dana Civilne zaštite u Hrvatskoj ove je godine pripala Ličko-senjskoj županiji i Gradu Gospiću. Sve je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod zajedničkog križa u Gradskom groblju Svete Marije Magdalene. U ime domaćina vijenac je položilo izaslanstvo koje je predvodio gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić, dok je u ime Državne uprave zaštite i spašavanja, inače organizatora ove svečanosti, vijenac položilo izaslanstvo koje je predvodio ravnatelj DUZS dr. sc. Jadran Perinić. Počast poginulim hrvatskim braniteljima i svim civilnim žrtvama rata odala su izaslanstva svih službi za žurna djelovanja s područja Gospića i Ličko-senjske županije: PU ličko-senjska, GSS-stanica Gospić, Crveni križ, JVP Gospić, Odjel za hitnu medicinsku pomoć i drugi. Riječi molitve predvodio je gospićki župnik mons. Mile Čančar.
Drugi dio obilježavanja Dana Civilne zaštite organiziran je na Trgu Stjepana Radić gdje su izložena sva materijalno-tehnička pomagala i predstavljeni timovi za žurna djelovanja na području županije. Vrhunac ovog skupa bila je pokazna vježba tijekom koje su s sa 30 metara visine konopcima spuštala dvojica vatrogasaca DVD-a Otočac. Kako je pri tome rekao zapovjednik Vatrogasne zajednice ličko-senjske županije Hrvoje Ostović, otočki DVD ubraja se među tri najstarija vatrogasna društva u Hrvatskoj.
U dvorani kina „Korzo“ održana je središnja svečanost povodom Dana Civilne zaštite u RH i Međunarodnog dana Civilne zaštite. U ime jednog od domaćina, skup je pozdravio gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić koji je iskazao zahvalnost na dobro organiziranom sustavu zaštite života građana i njihove imovine, pri čemu je u mnogim situacijama potvrđena visoka razina međusobne suradnje i izvrsna koordinacija rada svih službi za žurna djelovanja. Ravnatelj DUZS dr. sc. Jadran Peranić nije krio zadovoljstvo što je sustav zaštite i spašavanja u RH pokazao izvrsne rezultate tijekom nebrojenih teških situacija: od prometnih nesreća, požara, nesreća na moru i rijekama, pa do katastrofalnih poplava. Župan Milan Kolić nazočnima se obratio kao osobni izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.
-Tijekom svih ovih godina na djelu su se pokazale sve službe za žurna djelovanja, sustava Civilne zaštite i mnogi građani. Zahvaljujući njihovim djelovanjima i nesebičnim intervencijama spašeni su mnogi životi i imovina, a dosezi nesreća znatno su umanjeni. Zahvaljujući tome proveden je u djelo osnovni cilj Civilne zaštite koje se dokazala kako je u stanju nositi se sa svim potencijalnim ugrozama, na način koji će zadovoljiti potrebe Ličko-senjske županije, ali i svih građana RH. Na području Ličko-senjske županije žurne službe u funkciji Civilne zaštite istaknule su se, kako tijekom, tako i nakon Domovinsko rata na poslovima asanacije i razminiranja terena, kada su poginula dvojica pripadnika Civilne zaštite. Ovdje posebno ističem dobru koordinaciju svih žurnih službi tijekom djelovanja u različitim teškim situacijama, rekao je osobni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ličko-senjski župan Milan Kolić koji je nazočne podsjetio na neke od takvih situacija. Župan Kolić istaknuo je brojne poplave, elementarne nepogode izazvane ledenom kišom, požare, dvije teške prometne nesreće slovačkog i češkog autobusa sa brojnim poginulim i ranjenim putnicima…
Zapovjednik Civilne zaštite u RH Josip Sajko potom je dodijelio pohvalnice predstavnicima PUZS Šibenik i Labin, Ivanu Biljanu, predsjedniku Stožera zaštite i spašavanja Gospić i Sektoru pomoćnih poslova DUZS. Pohvalnice najvrjednijim Područnim uredima i Veleposlanstvu Francuske, u ime DUZS uručio ravnatelj dr. sc. Jadran Perinić. Riječi zahvale izrekla je francuska veleposlanice u Zagrebu Michele Boccoz. Nagrada za posebne zasluge u unaprjeđenju sustava Civilne zaštite dobili su gradovi Čazma, Vodice i GD Crvenog križa Gospić, čiji se direktor Vlado Brkljačić zahvalio u ime nagrađenih. Vrhunac svečanosti bila je dodjela priznanja za naročit pothvat u 2015. godini. Nagradu je dobio Tomislav Margaretić iz Dubrovnika koji je zajedno s posadom patrolnog broda „Danče“ spasio petoricu kajakaša. Silvio Justić je žrtvovao vlastiti život da bi spasio putnike iz gorućeg automobila, dok su Tomo Kovačević i Nikica Martić spasili utopljenicu kod Umaga. Plakete nagrađenima uručio je ravnatelj DUZS dr. sc. Jadran Perinić, u društvu domaćina, župana Milana Kolića.
U zabavnom dijelu svečanosti nastupili su Tomislav Bralić i Tamburaški orkestar POU „dr. Ante Starčević“ iz Gospića, pod ravnanjem Slavena Stilinovića. Moderator priredbe bio je popularni TV-voditelj Duško Ćurlić.

M. S./H.J./N.M.