Poboljšanje javnog zdravstva: U Zavodu za javno zdravstvo Ličko-senjske županije uspostavljena nova djelatnost za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju

0

U Zavodu za javno zdravstvo Ličko-senjske županije danas je obilježen važan dan za javno zdravstvo u županiji. Naime, uspostavljena je nova djelatnost za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju (DDD). Tom prilikom, župan Ličko-senjske županije, Ernest Petry u pratnji zamjenice Jasne Orešković-Brkljačić posjetio je Zavod kako bi se upoznao s novom djelatnošću i timom koji će ju obavljati.

Ravnateljica Zavoda, dr. Ružica Čanić, pozdravila je nazočne i pojasnila detalje.

-Implementirali smo djelatnost u odjelu higijensko-epidemiološke službe i na taj način, prema rješenju Ministarstva koje smo dobili 4. listopada ove godine, postali smo ovlaštena ustanova za preventivnu i protuepidemijsku DDD djelatnost, odnosno dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. Tim koji smo oformili je ovdje ispred vas, a sastoji se od jednog diplomiranog sanitarnog inženjera koji je nositelj djelatnosti i voditelj tima, dvije sanitarne inženjerke, i još nam nedostaje jedna sanitarna tehničarka. To je tim koji će na području Ličko-senjske županije obavljati preventivne DDD djelatnosti. Tu je i naš epidemiolog koji će se uključivati u slučaju potrebe za protuepidemijskim DDD mjerama. Kad spominjem protuepidemijske mjere, ne mogu ne reći da je Covid bio motiv za razmišljanje o ponovnoj uspostavi DDD-a u Zavodu. Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije je do 2003. imao ovu djelatnost, ali je zbog kadrovskih i neprofitabilnih razloga ukinut, kazala je ravnateljica Čanić istaknuvši kako će potpora lokalne samouprave, odnosno, županije, gradova i općina biti ključna za uspješan rad ove nove službe unutar Zavoda.

Župan Petry izrazio je zadovoljstvo inicijativom i istaknuo kako je ovo važan korak za unaprjeđenje javnog zdravstva u županiji.

-U ime Ličko-senjske županije kao osnivača Zavoda, želim izraziti svoju zahvalnost Zavodu za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, ravnateljici Čanić i svim ostalim zaposlenicima koji su aktivno sudjelovali u borbi protiv širenja COVID-19. U posljednjih nekoliko godina, dali ste svoj maksimalan trud kako biste spriječili širenje epidemije i zaštitili javno zdravlje. Vaše svakodnevne djelatnosti, koje uključuju i mjere protiv širenja gripe, kao i mnoge druge značajne zadatke, imaju veliki utjecaj na dobrobit naše zajednice. Od kad sam izabran za župana Ličko-senjske županije, u kontinuiranim kontaktima s djelatnicima zavoda i ravnateljicom Čanić, jedna od naših glavnih želja bila je ponovna formiranje odjela odnosno tima za deratizaciju. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo u tome uspjeli, zahvaljujući odluci Ministarstva zdravstva donesenoj 4. listopada. Kroz ovu djelatnost koju će obavljati Zavod na području cijele Ličko-senjske županije očekujemo da će ustanove kojima je Ličko-senjska županija osnivač dobiti jednu adekvatnu ustanovu koja će vršiti deratizaciju u prostorima kojima se koriste. Uz zapošljavanje novih djelatnika, ovo je još jedna od prihodovnih strana za Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, gdje će se kada se razgrana sustav i kad se počne obavljati predmetne djelatnosti, prihodovna strana znatno povećati i postati veća nego rashodovni troškovi, a sagledavajući analizu zaposlenih i materijalne troškove, Zavod će kroz ove djelatnosti nastaviti poslovati i dalje pozitivno, kazao je župan Petry.

Župan Ernest Petry je istaknuo da će sada, zahvaljujući novoj djelatnosti, ostali poslovni subjekti kao i državne ustanove na području Ličko-senjske županije imati mogućnost koristiti se uslugama deratizacije koje će biti obavljene na znatno višem standardu. Usluga će biti podržana stručnim i obrazovanim timom, te će raspolagati s visokokvalitetnom opremom.

L.O.