Početak istraživanja i ekshumacije posmrtnih ostataka žrtva Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

Ovim putem želimo izvijestiti javnost da će Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja RH, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a na inicijativu Grada Gospića i po nalogu Županijskog suda u Karlovcu, Stalne službe u Gospiću, 30. rujna ove godine pristupiti postupku istraživanja, te ovisno o nalazima istraživanja, provođenju ekshumacije posmrtnih ostataka na području Grada Gospića i to na tri lokacije:

  • Lički Osik, predio Balatin
  • Lički Osik, predio Vrištine
  • Mušaluk, predio Klanac.

Grad Gospić je osim za spomenute lokacije, zatražio da se što žurnije provedu postupci istraživanja i ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na još dvije lokacije, gdje se prema djelomičnim materijalnim dokazima, dokumentima i svjedočanstvima nalaze posmrtni ostaci nepoznatog broja hrvatskih vojnika i civila, koji su u vrijeme Drugog svjetskog rata i u poslijeratnom razdoblju pogubljeni od strane komunističkog režima.

Nastavak ispod oglasa

Radi se o prikrivenim masovnim grobištima, u neposrednoj blizini groblja Sv Marije Magdalene i na prostoru nekadašnje vojarne u Kaniži.

Nadamo se da će nadležno Ministarstvo, zbog interesa lokalne javnosti i članova obitelji žrtava, u što skorijem vremenu pristupiti istraživanju, ekshumaciji, obradi i identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava, te njihovu premještanju na mjesto trajnog počivanja.

Sva saznanja koja će time uslijediti svakako će poslužiti konačnom prezentiranju stvarnih činjenica, te davanju potrebnih odgovora o tragičnim događanjima u vrijeme i nakon  najvećeg svjetskog rata.

GRAD GOSPIĆ