Počinju pregledi branitelja u OB Gospić

Smrtnost hrvatskih branitelja u 2016. godini dosegle je alarmantne  konture. Prema neslužbenim podacima od različitih bolesti umrlo je više od 3 200 branitelja. Ministarstvo hrvatskih branitelja sukladno dostupnim podacima, putem Područnih jedinica Ministarstva i županijskih Centara za psihosocijalnu pomoć, započelo je s aktivnostima vezanim za pozivanje hrvatskih branitelja na preventivne sistematske preglede. Preventivnim sistematskim pregledima 2017. godine  biti će obuhvaćeni hrvatski branitelji sa 1500 i više dana borbenog sektora, koji nemaju status HRVI iz Domovinskog rata.

Sistematski pregled obuhvaćat će:

Nastavak ispod oglasa

– laboratorijske pretrage: KKS, SE, AST, ALT, UREA, KREATININ, LIPIDOGRAM, URIN-kvalitativna analiza,

-EKG,

-RTG pluća,

-ultrazvuk abdomena,

-ultrazvuk prostate za muškarce,

-ultrazvuk dojke i ginekološki pregled za žene,

-specijalistički pregled interniste,

-psihološko testiranje te psihijatrijska obrada (prvi pregled) prema indikacijama

Sistematski pregledi na području Ličko-senjske županije provode se od sutra u Općoj bolnici Gospić koja je odredila koordinatora za prijem i naručivanje hrvatskih branitelja, te ostale aktivnosti vezane za provedbu preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja. Sutra, 11. ožujka s pregledima kreće prva skupina branitelja, njih 30, a Ministarstvo hrvatskih branitelja će putem Područnih jedinica i županijskih Centara za psihosocijalnu pomoć koordinatorima dostavljati popis hrvatskih branitelja koji su se prijavili za pregled. Hrvatski branitelji će od strane koordinatora biti obaviješteni o točnom terminu dolaska na pregled.

Za sve dodatne informacije i upite i eventualne nejasnoće može me se kontaktirati svakog radnog dana od 8 do 16 sati u Područnoj jedinici Ministarstva hrvatskih branitelja u Gospiću, Kaniška 10, osobno, telefonom/telefaksom na broj: 575-377 ili elektronskom poštom na adresu: slavka.gerovac@branitelji.hr

L.O.