Područje Udbine dobiva nove kilometre vodovodne mreže

0

Pomalo izvan žiže javnosti Općina Udbina ne posustaje s novim i kvalitetnim projektima. Prema zadnjoj informaciji vezanoj uz ovu općinu potpisan je novi ugovor vrijedan 3.307.750 kn za provedbu EU projekta ” Izgradnja i rekonstrukcija vodoopskrbnih cjevovoda na području naselja Udbina”.  Ovo je jedan od 28 pozitivno ocjenjenih projekata na nivou RH iz Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020. operacija 7.2.1.

Realizacija projekta se očekuje do kraja sljedeće godine, a odnosi se na rekonstrukciju vodovodne mreže južnog dijela naselja Udbina u dužini 3817 metara  te izgradnje novih 396 metara voda sa ciljem smanjenja gubitaka u mreži, smanjenje troška za električnu energiju pumpi za dobavu vode, kao i bolje upravljanje vodnim resursom. Naime, stara i dotrajala vodovodna mreža Udbinjanima stvara probleme već desetljećima. Sada će tome napokon doći kraj.

Nositelj projekta je općinska tvrtka „Kraljevac“ d.o.o. za javnu vodoopskrbu i odvodnju kojoj je općina uvelike pomogla u pripremi ovog zahtjevnog projekta. Od izrade projektnog zadatka, ugovaranja projektiranja i dobivanja građevinske dozvole  pa do same aplikacije.  Taj proces je trajao dvije godine, a samo ocjenjivanje i odabir  od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i regionalnom razvoju trajao je 10 mjeseci.

Ovaj vrijedni ugovor u ime Općine Udbina je pripremao Zlatko Brkić, a ispred firme „Kraljevac“ s Agencijom ga je potpisao direktor Dane Poznanović. Projekt izgradnje i rekonstrukcije vodovodnog sustava Općine Udbina je drugi po redu EU projekt odobren za tu općinu u ovoj godini.

L. O.