Podsjetnik na vrijeme kada su Riječani i Ličani zajedno stvarali povijest

Udruga specijalne policije „Ajkule“ iz Rijeke svake godine u 29. kolovoza obilazi nekadašnju bojišnicu iz Domovinskog rata. Na ovaj način odaju počast svojim poginulim suborcima među kojima se ističe zapovjednik postrojbe Marino Jakominić koji je mučki ubijen 29. kolovoza 1992. Godine na Velebitu. Današnja je komemoracija održana kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata gdje je vijenac najprije položilo izaslanstvo obitelji poginulih „Ajkula“. Počast im je potom odalo izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja, zatim MUP-a RH i Policijske uprave ličko-senjske. Župan ličko-senjski Milan Kolić i zamjenica gradonačelnika Grda Gospića Marta Grgurić poklonili su se žrtvama u ulozi domaćina. Počast poginulima odalo je i izaslanstvo Primorsko-goranske županije i Kluba veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“. Molitvu za poginule predvodio je vojni kapelan vlč. Ivan Blaževac.
Župan Milan Kolić govorio je u ulozi domaćina, kao dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik specijalne policije MUP-a RH i časnik 9. gardijske brigade „Vukovi“.
-Čast mi je i ove godine pozdraviti obitelji naših poginulih suboraca i prijatelja iz „Ajkula“. Ovdje vidim mnoga lica koja su zajedno s nama Ličanima došla braniti ovu tešku crtu bojišta. Na tome smo vam vječno zahvalni. Ipak najveća počast, najveći pijetet upućujem poginulima jer žrtvovati se za Domovinu uzvišeni je cilj. Zajedno s vama, prijatelji iz Rijeke, ali i drugih dijelova Hrvatske, nastojimo očuvati od zaborava te teške i ponosne dane, poginule suborce kojima dugujemo najveću zahvalnost i pijetet. Da bismo te vrijednosti znali prenijeti na mlađe naraštaje koje vidimo i danas ovdje. Ličko-senjska županija, ja osobno, predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović i moji suradnici uvijek ćemo vam biti na raspolaganju, istaknuo je u govoru župan Kolić. Nakon komemoracije hrvatskim braniteljima, kod spomen-poprsja prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu odana mu je počast za nemjerljive zasluge pri stvaranju neovisne Hrvatske.

H. J.

Nastavak ispod oglasa