Pohvalan odaziv građana u Ličko-senjskoj županiji na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja i eksplozivnih sredstava

0
Foto: MUP/Ilustracija

Jučer je jedan odgovoran građanin iz Brinja odlučio sudjelovati u preventivnoj akciji “Manje oružja, manje tragedija” tako što je dragovoljno predao ručnu bombu M-75 i 20 komada streljiva kalibra 7,9. Policija je sigurno izuzela i pohranila ove opasne predmete u skladište gdje će biti čuvani do njihovog uništenja.

Policijska uprava ličko-senjska provodi akciju u kojoj građani mogu dragovoljno predati oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva. Izvješće za prvu polovicu 2023. godine pokazuje izniman odaziv građana u ovoj akciji, s ukupno 8866 komada raznog streljiva, 17 komada vatrenog oružja, 16 ručnih bombi i 6 mina predanih u prvih šest mjeseci.

Policijska uprava posebno naglašava važnost sigurnosti u postupku predaje ovakvih predmeta. Građani se mole da ne donose oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje samoinicijativno, kako bi se izbjeglo njihovo moguće aktiviranje i ozljeđivanje. Umjesto toga, savjetuje se da se želja za predajom prijavi na telefonski broj 192 ili osobno u najbližoj policijskoj postaji.

Policijska uprava poziva sve građane koji posjeduju ilegalna ubojita sredstva ili oružje da se uključe u ovu akciju. Protiv građana koji dragovoljno prijave oružje nadležnom tijelu neće se pokretati nikakav prekršajni ili kazneni postupak.

Ovo je u skladu s Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana koji omogućava dragovoljnu predaju ilegalnog oružja bez sankcija. Stoga, svi građani koji u svojim domovima imaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva pozivaju se da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema odgovornom postupanju i dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.

Smanjenjem količine ilegalnog oružja u društvu doprinosimo sigurnijoj zajednici za sve građane.

L.O.