Ponosno istaknimo Hrvatski stijeg na kućama

0

Danas obilježavamo Dan neovisnosti – dan kojim je Hrvatska proglašena samostalnom i neovisnom državom. Sabor Republike Hrvatske toga dana 1991. godine jednoglasno je donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

U Hrvatskoj još nije zaživjelo dostojanstveno obilježavanje državnih blagdana. To potvrđuje činjenica da veliki broj hrvatskih građana ne zna nabrojati državne blagdane i datume njihova obilježavanja niti na bilo koji način u istom sudjeluju.

Oglas

Ponosno istaknimo stijeg na kućama

Ovaj blagdan trebao bi biti značajan za svaku hrvatsku obitelj, za sve ljude koji žive u našoj domovini. Hrvatska u načinu obilježavanja ovog i svih drugih značajnijih državnih blagdana prepoznaje dosegnuti stupanj političke zrelosti nacije, njezinu tradiciju, kulturu i samopoštovanje, ali i aktualni trenutak u njegovim različitim aspektima.

Stoga je u budućnosti ovaj i sve druge hrvatske državne blagdane potrebno primjerenije i dostojanstvenije obilježavati, uz obvezno odavanje počasti hrvatskim žrtvama za slobodu i državnu nezavisnost, primjerenijim medijskim osvrtima, isticanjem državnih zastava na zgradama te organiziranjem prigodnih manifestacija u što je potrebno uključiti i sve hrvatske građane.

Dostojno obilježimo današnji  praznik – Dan neovisnosti Republike Hrvatske te ponosno istaknimo Hrvatski stijeg na našim kućama i svim za to predviđenim mjestima. Svojim primjerom to i pokazuje gradonačelnik Otočca Mario Barković na čijoj se kući vijori Hrvatski barjak, a slijede ga malobrojni građani

Pokažimo poštovanje prema svojoj zemlji i u krvi izvojevanoj slobodi i neovisnosti !

Sve nacije ponose se barjakom, a mi?

Sve nacije ponose se svojom zastavom i ističu je u svakoj prilici, dok se kod nas ne provodi niti zakonska obveza o isticanju državnih obilježja na javnim mjestima niti itko to nadzire. Podsjetimo se samo Amerikanaca koji svoja nacionalna obilježja ponosno ističu u svakoj prilici, pa gotovo da nema kuće koja u svom dvorištu nema zastavu.

I dok se u suvremenom svijetu državnim blagdanima pridaje veliko značenje organiziranjem svečanosti, domoljubnih i obiteljskih okupljanja, parada, sportskih događaja, medijskih osvrta, piknika, vatrometa i sl., u Hrvatskoj se primjenjuju „protokoli” svojevrsne šutnje o nacionalnom ponosu i samosvijesti.

To se najbolje iščitava kroz nisku razinu svijesti službenih struktura, medija i samih građana o značajnosti obilježavanja takvih blagdana. Sve se svelo na neradni dan, čestitke građanima, na polaganje vijenaca i sve stidljivije isticanje državnih zastava gotovo isključivo na službenim mjestima.

B.I.B.