Poruke blagdana Svih Svetih

0

     Na blagdan Svih Svetih  slavimo uspomenu na sve one ljude, znane i neznane, koji su sveti – to jest koji su u nebu. Slavimo, danas, uspomenu na sve one ljude koji su postigli svoje konačno jedinstvo s Bogom. Slavimo one ljude koji su lutali stazama života, griješili, ali su ipak smogli snage zlu reći dosta i obratili se Bogu, kako bi rekao pisac svetoga teksta današnjeg prvog čitanja: „oni koji su oprali haljine svoje i ubijelili ih u krvi Jaganjčevoj.” Tu, jednom riječju, slavimo sve ljude koji su tako živjeli ovdje na zemlji da su zavrijedili biti sudionici vječne Gozbe kralja Jaganjca. Zato je  danas i posebno raspoloženje i posebno slavlje.

         Blagdan Svih svetih nije samo uspomena na dobre i plemenite ljude, kao i svaki drugi kršćanski blagdan. Ovaj blagdan ima nekoliko poruka koje su sažete u predslovlju današnjega dana.

         1. „Danas slavimo tvoj sveti grad, svoju domovinu, nebeski Jeruzalem” Rekli smo već da su tamo naša braća i sestre u vjeri. Oni tamo uživaju svoje konačno ispunjenje, vječnu radost. Mnogi će reći i često puta me pitaju, a kako će biti u nebu? Sva mašta, sva fantazija, svi filmovi ne bi mogli prikazati ljepotu slave nebeske, jer nam stoji napisano u riječi Božjoj: „Oko ljudsko nije vidjelo, uho ljudsko nije čulo što je Bog pripremio onima koji ga ljube.”

         2.     „Onamo u vjeri i mi putujemo” Cilj našega života nije ovdje na zemlji. Zemlja nije naša domovina, mi smo ovdje samo putnici i ovdje na zemlji, u prvom činu našeg života, sakupljamo  bodove koji će nam osigurati konačnu pobjedu na nebu. Sasvim sigurno da smo mi ljudi, ovdje na zemlji, različiti. Svatko od nas ima jedinstveni životni put, ali svi ti putovi ovdje na zemlji, konačno, nas vode prema vječnoj domovini. Sigurno da se i na zemlji može zalutati, da se može poći krivim putem, suprotnim pravcem, jer Bog nikoga ne želi, na silu, dovesti u Raj. Bog se veseli svakom ljudskom originalu, koji dolazi  u nebo, kao što se veseli sakupljač kad nađe neki jedinstven i vrijedan predmet.

        3.     „Ohrabreni njihovim zagovorom i primjerom.” Budući da je Bog svakoga od nas stvorio kao original i svatko od nas ide svojim životnim putem, netko mogao bi reći da nam sveci teško mogu biti primjer kad nitko nije išao mojim putem. Baš zato, jer je svaki od njih išao svojim putem, imamo poticaj ići svojim putem gledajući svece koji su išli kroz svoje muke i probleme, kroz svoja dizanja i padanja i došli su do konačnog cilja. Tako isto i svatko od nas, imajući pred očima zadaću koju mu je Bog povjerio, imajući pred očima toliki broj prijatelja Božjih, zna da nije sam na svom životnom putu. Ali ne samo da nam sveti služe kao primjer i uzor, oni su nam i pomoć na putu. Njihov zagovor kod Boga, njihova molitva nam pomaže da ustrajemo do kraja i tako se i mi pridružimo njima, jednoga dana, u nebeskoj slavi.

 Blagdan Svih svetih ima i svoju tragediju. U čemu se ona sastoji? Ta tragedija se sastoji u činjenici da mi u ovo što sam do sada rekao ili uopće ne vjerujemo, ili tako živimo kao da ovoga ničega ne postoji. Mnogima od nas ovdje zemlja i zemaljsko je jedino što imamo pred očima. Koliki od nas ovdje uopće ne vode računa o svojoj duši, o spasenju svoje duše.  Kolikima od nas sveti u životu ništa ne znače. Ili ih možda zazivamo i sjetimo ih se kad nam pođe po krivu ili se, ne daj Bože, razbolimo.

         Vama, stariji, vama roditelji sveti danas poručuju: shvatite ozbiljno svoj život i svoju životnu zadaću. Koliko god je potrebno boriti se za život, jer „Borba je život ljudski na zemlji”, ipak moramo znati da naš konačni cilj nije ova zemlja, nego nebeska slava.  Danas Isusova riječ vrijedi više nego ikada: „Što koristi čovjeku da cijeli svijet zadobije, a dušu svoju izgubi.” Vjerujete li toj riječi danas?

         Vama, dragi mladi, draga djeco, svijet vam nudi svega i svačega. Čujete na svakom koraku: uživaj dok si mlad! Koristi ono što ti život pruža. Živi deset ne pedeset. Zamamni su ovi pozivi, mnogi vaši vršnjaci i vršnjakinje ih slijede. Možda se i vi nalazite u napasti da pođete istim putem.  Poslušajte Isusovu riječ koju je uputio onom mladiću: „Ako hoćeš biti sretan, pođi za mnom! Da, teško je mladom čovjeku ostaviti užitke i gušte ovoga svijeta  i uzeti svoj životni križ i poći za Isusom. Ali samo tako, da samo tako, ćete sebe potpuno ostvariti kao ljudi. Vjerujete li danas u ove riječi?

          Evo  ovo je tragedija današnjeg blagdana  u kojoj i mi sudjelujemo. Hoćemo li sudjelovati u radostima ovoga svijeta, onda znajte čeka nas  ovo što se događa. Čekaju nas ubojstva, razbojstva, samoubojstva mladih, razočaranja i na kraju praznina i crnilo groba.

          Hoćemo li podignuti pogled, prihvatiti poziv i poruku današnjeg blagdana ovisi o nama i to danas, sada, ovoga trenutka…