Potpuna pomrčina Mjeseca i najdulja u posljednjih 100 godina

Jučer 15.lipnja dogodila se jedna  od najduljih potpunih pomrčina Mjeseca u posljednjih 100 godina Započela je  nešto poslije 20 sati, kada je mjesec ušao u Zemljinu sjenu. .Sve zajedno  je   trajalo   sa t i četrdeset minuta.

Za potpune pomrčine Mjesec je bio tamnocrvene boje jer atmosfera lomi crveni dio Sunčeva svjetla o sjenu Zemlje kao leća i nastavlja obasjavati Mjesec. Diljem Hrvatske članovi Hrvatskog astronomskog saveza organizirali su promatranja. U Zagrebu su se okupili na tradicionalnoj “izvidnici” na Cmroku, a u Istri u Višnjanu i Puli. U Rijeci su se okupili u zvjezdarnici na Sv. Križu, u Zadru na Punti Bajlo. Rijetka pojava pratila se i u Čakovcu, Vinkovcima, Belom Manastiru…

Nastavak ispod oglasa

Računajući od 1900. godine, ovo je bila tek sedma potpuna pomrčina koja je trajala dulje od sat i četrdeset minuta. Do kraja stoljeća Zemlja će Mjesec zasjeniti još pet puta.

Potpunom pomrčinom Mjeseca nazivamo pojavu kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu. Pojava kada samo dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu sjenu naziva se djelomična pomrčina. Ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu, govorimo o pomrčini u polusjeni.

Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpuni mrak, već poprima jednu crveno-smeđu nijansu. Ova je pojava posljedica loma svjetlosti (refrakcije) u Zemljinoj atmosferi koja najviše raspršuje plavu svjetlost (zbog čega je nebo danju plavo), a najmanje crvenu. Crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u atmosferi nastavlja (nakon loma) svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.

(wikipedija, vl)