Povišena opasnost od šumskih požara: Ministarstvo obrane i Hrvatska vatrogasna zajednica poduzimaju mjere prevencije

0
Foto: Ilustracija

S obzirom na prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatsku očekuje razdoblje sunčanog vremena bez padalina i temperature iznad 30°C. Ovo vremensko stanje izaziva veliku do vrlo veliku opasnost od izbijanja šumskih požara u većem dijelu Hrvatske, a osobito u priobalnom dijelu.

Hrvatska vatrogasna zajednica i Ministarstvo obrane RH poduzimaju sve potrebne mjere kako bi se spriječili i rano otkrili mogući požari, čime se može značajno skratiti njihovo trajanje i intenzitet. Kao dio tih preventivnih aktivnosti, danas započinje izviđanje iz zraka protupožarnim zrakoplovima Air Tractori te besposadnim zrakoplovnim sustavom Orbiter. Izviđanje će se odvijati duž točno uređenih ruta, pri čemu će se voditi računa o meteo prognozama i indeksu opasnosti od izbijanja požara.

U ovoj požarnoj sezoni, Ličko-senjska županija nije zabilježila veće požare. Međutim, građani su pozvani na dodatan oprez jer je neodgovorno ponašanje najčešći uzrok požara. Preporučuje se održavanje čistih okućnica, odgovorno korištenje roštilja, izbjegavanje ometanja vatrogasaca, i izbjegavanje bacanja opušaka, stakla i paljenja vatre na otvorenom.

Ukoliko do požara ipak dođe, građani se savjetuju da zatvore sve prozore i vrata, isključe plin i svjetla, premjeste obitelj, domaće životinje i kućne ljubimce na sigurno, te prekontroliraju vanjske horizontalne oluke i potkrovlja. Također, preporučuje se praćenje vijesti za aktualne informacije o požaru i mogućim zatvaranjima prometnica.

U slučaju primjete požara, građani su upućeni da odmah kontaktiraju vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

L.O.