Povlače se dvije serije popularnog lijeka protiv bolova iz ljekarni: evo što učiniti ako ga imate kod kuće

0

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je da se s polica ljekarni povlači poznati lijek protiv bolova.

U priopćenju navode kako tvrtka Mibe Pharmaceuticals d.o.o. u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serija 211103 i 211104 lijeka Ibuprofen Mibe 400 mg filmom obložene tablete iz administrativnih razloga.

Serije lijeka povlače se u skladu s člankom 113. stavkom 2. Zakona o lijekovima, prema kojem serija lijeka može biti u prometu najdulje 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj prije ne istekne rok valjanosti.

Povlačenje navedenih serija lijeka ne odnosi se na kakvoću, sigurnost i djelotvornost lijeka, stoga pacijenti lijek mogu nastaviti primjenjivati do isteka roka valjanosti označenog na pakiranju.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupni drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta, naglašavaju u obavijesti na internetskim stranicama HALMED-a.

L.O.