Povodom izložbe Skriveno blago Novalje u Mariboru

0

Grad Maribor kao Europska prijestolnica kulture za 2012. godinu predstavio je antički vodovod iz Novalje putem izložbe u Fotografskom muzeju Maribor. Kao što prenosi slovenski dnevni list ”Večer” sa ovom izložbom Novalja se pokazala ”arheološki jako zanimljiva, a antički vodovod kao jedan od glavnih elemenata bogatog nasljedstva”.

Izložba ”Skriveno blago Novalje” je projekt kojim se putem fotografija i video animacije želi dočarati izgled podvodnog antičkog vodovoda (zvanog Talijanova buža) koji predstavlja jedinstveni spomenik kulture na hrvatskim otocima. Riječ je o konstrukciji uklesanoj u živu stijenu, u dužini od 1042 m, koja je u antičko vrijeme dovodila vodu iz Novaljskog polja u Novalju. Ovaj vodovod jedan je od dokaza da je Novalja bila logistički jako interesanta lokacija za vrijeme rimskog doba, te da se na području Novalje nalazilo značajno naselje i luka, što potvrđuju mnogi pokretni i nepokretni arheološki nalazi.

Oglas

Podzemni vodovod mnoga je stoljeća bio zaboravljen, ali je ponovo slučajno otkriven u 19. stoljeću. Prve skice početnog i završnog dijela vodovoda izradio je Mijat Sabljar, povjerenik Narodnog muzeja u Zagrebu. One i danas predstavljaju vrijedan izvor informacija o toj jedinstvenoj građevini.
Početkom 20. stoljeća vodovod se nekoliko puta stavljao u funkciju, a nakon II. svjetskog rata još je desetljećima dovodio vodu u Novalju putem naknadno ugrađenih željeznih cijevi. Sustavno čišćenje i dokumentiranje vodovoda nakon njegovog ponovnog zapuštanja započelo je 2007. godine. Tijekom radova na više su mjesta uočeni zanimljivi detalji, poput brojnih pečata na rimskim krovnim opekama iskorištenim za uređenje kanala, tragova korištenog alata, spojeva tunela nastalih kopanjem iz različitih smjerova itd.

Izložbu su izradili stručni tim Sveučilišta u Zadru – odjel za Arheologiju, a za logistički dio pobrinuo se Grad Novalja. Otvorena je 12. studenoga i trajat će do 05. prosinca 2012. godine. Može se pogledati svaki dan od 12:00 do 20:00 sati.

Cilj izložbe je upoznati posjetitelje s podzemnim antičkim vodovodom u Novalji, zvanim Talijanova buža, njegovim širim kulturno-povijesnim kontekstom i svim zanimljivim pojedinostima. Izložba je koncipirana kao dvadeset panoa (kapafix),od kojih su početni i završni dimenzija oko 2 x 1 m, dok su ostali standardne dimenzije A0. Vizualizacija vodovoda u trajanju od 5 minuta prikazuje se na ekranu veličine 2 x 1 m.

K.B.