Praćenje životinjskih predatora u ličkim lovištima

0

Hrvatskim medijskim prostorom proširio se ovih dana snimak na kojem je u NP Plitvička jezera uočen ris, iako ovaj predator nije ubačen u ovo područje. Budući je NP Plitvička jezera tretiran kao strogo zaštićeni rezervat faune znalce ponašanja predatora ne čudi ovaj slučaj. Pojasnio nam je to Mile Ugarković, tajnik Županijskog lovačkog saveza.

-Na području NP Plitvička jezera lov je već dugi niz godina strogo zabranjen. Na ličkom terenu su nedavno boravili stručni timovi iz Zagreba i u tri državna lovišta postavili kamere i zamke kako bi se locirali predatori: medvjedi, risevi i vukovi. Vjerojatno će se na dio tih životinja stavljati uređaji za telemetrijsko praćenje.
Kamere su već postavljene u lovišta „Godača“ LD Sinac, „Golo trlo“ LD „Lane“ Perušić i Vidovača koja je lovište LD “Jastreb“ iz Janjačke Kose“. Već dulje vrijeme nismo imali dojava o stradavanju ovih predatora, strogo zaštićenih životinjskih vrsta koje su zapravo po svojoj biološkoj funkciji neophodni dio životinjskog hranidbenog lanca, navodi nam tajnik Mile Ugarković.

Ovome su svakako pomogle i drastične novčane kazne kršiteljima ove odredbe, kao i lovačkim društvima kojima za gruba kršenja odredbe o zaštiti predatora prijeti i oduzimanje koncesije.

L. O.