Pred nama je promjenjivo i nestabilno vrijeme

0

Ličani bi za današnji dan znali reći „lito bez muve“! Svježe je i nestabilno, čak se prognoziraju i mogući mjestimični pljuskovi. Nekada se sijeno u Lici običavalo spremati do blagdana Svetog Ante, ali varljive vremenske prilike ove godine nisu bile sklone poljoprivrednicima pa većina domaćinstava te poslove nisu obavila niti do pola! Mnogi su pokušali riskirati misleći kako kiše neće uništiti sijeno. Nažalost, prevarili su se i ovih dana se diljem Like vide travnjaci sa sijenom koje stoka ne jede.

Nisu presretni niti turisti jer u mnogim destinacijama mogu samo gledati more, dok klasične užance na ljetnom moru ne dolaze u obzir. Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali od Novog Vinodolskog do Senja te od Karlobaga do Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za I. skupinu vozila – autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom i motocikle, upozoravaju u četvrtak ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK). Povremena su usporavanja zbog veće gustoće prometa. Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima. U pomorskom prometu nema većih poteškoća.

Hrvatsku u četvrtak očekuje djelomice sunčano, ali nestabilno vrijeme, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu kiša i pljuskovi s grmljavinom lokalno mogu biti izraženi, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ.U Dalmaciji će prevladavati pretežno sunčano i uglavnom suho vrijeme.

Vjetar će puhati slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni.

Na Jadranu će većinom biti umjeren sjeverozapadni i zapadni, na sjevernom dijelu bura, prolazno i jaka. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se od 25 do 31 Celzijev stupanj, u gorju malo niža.

L. O./DHMZ