Predavanje o Siriji

0
Foto:Mladen Njari/Marin Smolčić/LO

  GOSPIĆ – Kulturno-informativni centar (KIC) priredio je još jedno putopisno predavanje, a publika je ovoga puta upoznala posebnosti Sirije. Putopisac, turistički vodič, pasionirani putnik i kako za sebe voli reći „građanka svijeta“ Mira Pavlica-Stojčević ponovno je s puno žara i nepresušnog entuzijazma pripovijedala o Siriji, državi koju ovih dana pamtimo po građanskom ratu i razaranjima. Voditeljica predavanja je na sreću Siriju posjetila u drukčijem ozračju prije pet godina i gospićkoj publici pokazala obilje slajdova koji oslikavaju kulturne znamenitosti, veličanstvenu arhitekturu, specifičnosti ove blisko istočne zemlje, ljude i krajeve…U Siriji, zemlji s bogatim povijesnim nasljeđem nalazi se i mnogo i knjižnica. Najznačajniji muzej je Nacionalni muzej u Damasku koji sadrži brojne izloške iz azijske, grčke, rimske, bizantske i islamske umjetnosti. Najveća je knjižnica ona sveučilišna u Damasku s preko 150 000 naslova.

   Na novinarsko pitanje koju bi svjetsku destinaciju odabrala za ljetovanje Mira Pavlica-Stojčević spremno odgovara:“ Ljeti valja ići u planine i bježati od nesnosne žege, dok na godišnji odmor na moru valja poći na proljeće ili u ranu jesen. Kada bih birala neki drugi grad u kojemu bih voljela živjeti, onda bi to bio Istanbul.“

   Iako je javnost bila odlično informirana o ovom hvale vrijednom događaju, u KIC-u se okupilo svega 20-ak ljudi željnih dobrih predavanja o egzotičnim kutcima ovoga planeta. Kao i uvijek kada je riječ o ovakvim događajima u publici je bilo najmanje onih kojima su ovakva korisna predavanja prvenstveno i namijenjena: studenata, učenika osnovnih i srednjih škola.

                                                                                                         M. S.