Nakon prvih protokolarnih aktivnosti pri otvaranju svojega Ureda u zgradi Ličko-senjske županije predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uveličala je prvi dan škola za prvašiće OŠ „dr. Jure Turić“. U prepunom holu škole predsjednicu su dočekala djeca, njihovi roditelji, učiteljice i  učitelji škole. Govoreći o važnosti prvoga dana škole ravnatelj Ivica Radošević je istaknuo kako ovu školsku godinu bilježe porast broja prvašića jer je danas u školske klupe sjeo 81 učenik prvog razreda. Ministrica  znanosti i obrazovanja prof. dr. Blaženka Divjak u svojem se govoru osvrnula na važnost kurikularne reforme u hrvatskim školama.

-Treba prepoznati da je vrijeme za promjene, da je vrijeme za veća ulaganja u obrazovanje te da u tome moramo sudjelovati svi. Svatko od nas ima određena stremljenja određene ideje, ali moramo njegovati tolerantnost i moramo u središte pozornosti staviti učenike. S porukom da svi zajedno preuzmemo odgovornost da gradimo škole za život – pozivam vas da sudjelujemo u velikom projektu obrazovne reforme – ne samo s pozicije onih koji imaju odgovarajuću funkciju – nego da se uključe i roditelji i učenici i da na taj način stvorimo podloge za promjenu, rekla je ministrica Divjak i istaknula važnost uvođenja informatike kao obvezni školski predmet. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u  uvodnim riječima zaželjela je svako dobro prvašićima i sretan prvi dan škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Ovo je dan koji ćete pamtiti kroz cijeli život jer je školovanje od presudne važnosti. Obraćam vam se kao bivša učenica, kao predsjednica, ali i kao majka dvoje djece koja kao i  vi danas nastavljaju s školovanjem. Zato obrazovanju prostupam s velikom ozbiljnošću, ali i velikom strašću. Želim da novi kurikulum načinimo bez poteškoća, bez politike i da za našu djecu učinimo ono najbolje. Ovo je dan kada se  i sama sjetim svojega školovanja, svojih prijateljica i prijatelja, svoje obitelji, mnogih učitelja i profesora i svih tih dragih ljudi s kojima sam rasla i  učila. Jedan moj dobri profesor često nam je govorio: „ne učimo za ocjene, nego za život“. Život se brzo mijenja i mi moramo pratiti te trendove i u našim školama. S novim kurikulumom, s novim udžbenicima, tabletima i informatikom. Ujedno ćemo načiniti i  novi korak u vašem odgoju. Važno je da jedni prema drugima nastupate s poštovanjem, s  uvažavanjem i razumijevanjem. Da volite svoju Domovinu, svoj kraj, svoj grad i sve ljude, zaključila je predsjednica RH uz čestitike prvašićima. Prvi radni sastanak u novom Uredu predsjednica je obavila upravo s ministricom znanosti i obrazovanja prof. dr. Blaženkom Divjak. Nakon toga organizirana je izjava za medije tijekom koje se ministrica Divjak zahvalila predsjednici RH na podršci u daljnjem razvoju i  unaprijeđenju sustava obrazovanja.

-Osim podrške predjednica i ja smo razmijenile iskustva, ali i nastojanja da idemo dalje sa mnogim projektima, sa kurikularnom reformom i posebno s projektom informatike u osnovnim školama i uvjerena sam da ćemo naredne školske godine realizirati školsku reformu. Mislimo da je to izuzetno važno, da je to nacionalni prioritet RH, kazala je ministrica Divjak. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ponovila je podršku pri reformi školstva „jer je riječ o ključnim razvojnim pitanjima hrvatskoga društva. Mi moramo stvarati ljude za budućnost, osobe koje će se brzo zapošljavati, koje će biti mobilne i prilagodljive u životu koji se sve brže mijenja. Podržavam cjelovitu reformu obrazovanja i vjerujem da ćemo tako obrazovane kadrove zadržati u Domovini. Moja namjera nije miješati se u reformu školstva, već ministrici i  cijeloj Vladi želim uspjehe u radu“, rekla je između ostaloga predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

M.S./Foto: N.M.