Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila Novalju

0

Novalja i Hotel Lun u Jakišnici bili su domaćini Gospodarskog foruma otoka Paga kojem su, uz predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, nazočili  i predstavnici diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Hrvatskoj. Njima su svoje gospodarsko razvojne projekte predstavili predstavnici Zadarske županije, predstavnik župana županije Ličko senjske  Danijel Ropuš, gradonačelnik Grada Paga Željko Maržić, gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo, načelnik općine Povljana  Ivo Pogorilić  i  načelnik općine Kolan  Šime Gligora.

Skupu je nazočilo i 160 gospodarstvenika s cijelog otoka Paga. U uvodnoj riječi, u ime domaćina Grada Novalje  sve prisutne je pozdravio gradonačelnik Ante Dabo te istaknuo  kako mu je izuzetna čast ugostiti ovako eminentan skup gostiju i poslovnih lidera, vjerujući da će brojni projekti biti prepoznati kao dobre investicije razvoja navedenih područja. Uvod u Gospodarski forum bila je diplomatska čajanka u Vrtovima lunjskih maslina, jedinstvenom botaničkom rezervatu tisućljetnih autohtonih maslina, od čijih je listića proizveden čaj, s etiketom originalnog otočkog proizvoda, a koji su  gosti tom prigodom mogli kušati. Po završetku Gospodarskog foruma, koji je uz prezentiranje resursa i osmišljenih projekata protekao u interaktivnom okruženju te povezivanju uvaženih gostiju i domaćih poduzetnika, druženje je nastavljeno na Trgu Bazilika u centru Novalje, gdje su djeca iz KUD-a Naška izvela prigodan program te s brojnim okupljenim građanima uživala u druženju s Predsjednicom.

Cijeli Gospodarski skup održan u Novalji završio je zajedničkim druženjem u Hotelu Loža, uz nastup klape Sol. Rezime današnjeg dana prigodno je svojim govorom dala sama Predsjednica koja je  naglasila kako je ovo posljednji dan njenog regionalnog ureda koji završava na otoku Pagu. Život na otocima donosi određene probleme kao što su lošija demografska slika, pri čemu mlađi ljudi odlaze, lokalne crkve bilježe više sprovoda nego krštenja i vjenčanja, zatvaraju se škole jer nema dovoljno djece, dok se zapravo radi o prekrasnom području za život kojem trebaju bolji preduvjeti poput prometne povezanosti, boljih zdravstvenih i komunikacijskih usluga, osiguranih radnih mjesta za mlade ljude koji bi se trebali vratiti na otoke te podržati održivi razvoj i investicije. Zahvalila je diplomatskom zboru na dolasku, vjerujući da su prepoznali perspektivu ovog kraja te poručila kako se nada da će se vratiti i kao prijatelji i gosti, ali i pomoći u pridobivanju investicija za budući razvoj otoka.

L.O.