Predstavljanje knjige ‘Dnevnik iz tuđine’ Vande Boras Podravac

0

Predstavljanje knjige “Dnevnik iz tuđine” autorice Vande Boras Podravac održat će se u utorak 14. rujna 2010. s početkom u 19,00 sati, u prostorijama JU „Narodne knjižnice Otočac“ , u ul.Kralja Zvonimira 16, a u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

O knjizi:

Oglas

Autentično svjedočanstvo hrvatske emigrantkinje 20. stoljeća Senjkinje Vande Boras Podravac (1930.) dojmljiva je priča o stradanjima hrvatskoga naroda i prilagodbi životu u novim sredinama od Buenos Airesa do Canberre.

Rastanak s najmilijima 1954., život u progonstvu, roditeljstvo daleko od zavičaja, borba za etnička prava Hrvata u domicilnim multietničkim društvima svijeta 60-ih i 70-ih godina, sudjelovanje hrvatskoga iseljeništva u ostvarenju sna o neovisnosti Hrvatske 90-ih, prvi posjet oslobođenoj domovini nakon 38 godina progonstva tek su neke teme zabilježene u “Dnevniku iz tuđine” ove hrabre majke četvero djece.

Autorica, sociologinja i aktivistica civilnih udruga hrvatske zajednice u Australiji, nastoji postići dokumentarističku uvjerljivost emigrantskih pustolovina koje su iza ‘željezne zavjese’ ostavljale jedan nepravedan svijet, a uvodile nju i njezinu obitelj u svijet novih izazova na drugim meridijanima, s nizom drukčijih prepreka poput jezičnih barijera ili pak kulturoloških razlika u stilu života.

Autorica nastoji svojim radnim angažmanom, i uključivanjem supruga i djece u institucije nove sredine, postići nužnu adaptaciju i bijeg iz iracionalnih i traumatiziranih izbjegličkih stanja u koordinate stvarnosti, što joj srećom i uspijeva.

Za svoj rad Vanda Boras Podravac primila je visoko odlikovanje “The Medal of the Order of Australia” (OAM), koje dodjeljuje kraljica Elizabeta II.

Felix