Predstavljanje knjige nadbiskupa Devčića

0
Knjiga riječkog nadbiskupa i metropolite mons.dr.Ivana Devčića ( rođenog u Krasnom ) “Raspiruj milosni dar Božji – biskupova riječ svećenicima” predstavljena je 7. lipnja u Nadbiskupskom domu u Rijeci. O knjizi su govorili dr. Đuro Puškarić, dr. Milan Špehar i u ime nakladnika direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić. U knjizi su u sedam poglavlja i na 320 stranica raspoređene propovijedi i nagovori izrečeni tijekom deset godina (2001.-2010.) u raznim prigodama: na susretima s ministrantima i svećeničkim kandidatima, povodom đakonskih i svećeničkih ređenja, povodom mise posvete ulja i večere Gospodnje, na svećeničkim danima, na obljetnicama svećeničkih ređenja, povodom smrti svećenika i biskupa te u raznim drugim prigodama vezanima uz svećenike.
“U naslovu knjige nadbiskup ističe i poruku svećenicima. Ističe milost Božju koju svećenik prima polaganjem ruku i koja mu postaje zadaća u njegovom djelovanju. Svećenici su prvi radosni suradnici biskupa. Upravo ovom knjigom nadbiskup ih poziva na radost”, rekao je dr. Puškarić dodavši kako je knjiga odraz nadbiskupove brige za svećenike i poticaj svećenicima da žive svoj poziv. Dr. Špehar je predstavljajući knjigu primijetio da nadbiskup kad govori svećenicima uvijek govori i o vjernicima laicima. Povezuje ministerijalno i opće svećeništvo. “Koncilska je formulacija da je svećenik uzet iz naroda za narod. Nadbiskup ide dalje, razmišlja pokoncilski i dodaje, za narod ali i s narodom. Knjiga govori svećenicima i o zahvalnosti za primljeni poziv”, zaključio je dr. Špehar.
Budući da hrvatska teološka literatura ne obiluje djelima o svećeništvu, knjiga nadbiskupa Devčića veoma je korisna kao svjedočanstvo i duhovno nadahnuće, kako mladim tako i starijim svećenicima, duhovnim zvanjima i svima koji cijene i prepoznaju veličinu svećeništva i u današnjem društvu.

I.B./ IKA