Predstavljena monografija “Lička pukovnija kroz povijest” autora dr. sc. Jose Vrkljana

0

Na Veleučilištu ”Nikola Tesla” u Gospiću u petak je predstavljena monografija “Lička pukovnija kroz povijest” autora dr. sc. Jose Vrkljana, u nakladi Veleučilišta “Nikola Tesla” u Gospiću u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Gospiću, Ličko-senjskom županijom i Gradom Gospićem.

Uz domaćina, dekanicu Veleučilišta ”Nikola Tesla” u Gospiću dr.sc.Vlatku Ružić, predstavljanju su nazočili biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević sa zamjenicom Kristinom Prša i predsjednicom Gradskog vijeća Grada Gospića Ana-Marijom Zdunić te brojnim drugim uzvanicima.

Oglas

Kratak osvrt o knjizi dali su recenzenti doc. dr. sc. Ivan Brlić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, područni centar Gospić, tajnik Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske Ivan Barić, profesor engleskog jezika i profesor povijesti i umirovljeni časnik Hrvatske vojske, bojnik u miru Mario Kalan, izvanredni predavač na Hrvatskom vojnom učilištu „ Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu.

Povijesna postrojba hrvatske vojske Lička pukovnija Gospić osnovana je 2005. godine i od tada je prisutna na svim važnijim društvenim događanjima. Postrojba je u početku svoga djelovanja nosila ime Gospićka garda Vukovi, a danas nosi ime Lička pukovnija Gospić. Povijesna postrojba hrvatske vojske Lička pukovnija Gospić nositelj je vojne tradicije ne samo u gradu Gospiću, Ličko – senjskoj županiji i Republici Hrvatskoj nego svoju vojnu povijest prenosi i širi diljem Europe. Povijesna postrojba Hrvatske vojske Lička pukovnija Gospić postala je najizvrsniji promotor Grada Gospića i Ličko-senjske županije. Promiče nacionalne vrijednosti i ponos te dočarava sliku jednog od najvažnijih povijesnih razdoblja Hrvatske, odaje priznanje i počast velikanima iz povijesti i žrtvama iz bliže prošlosti, daje nezamjenjiv doprinos kulturnim i drugim društvenim manifestacijama u Republici Hrvatskoj, gradi mostove prijateljstva i gospodarske suradnje.

Povijesna postrojba hrvatske vojske Lička pukovnija Gospić članica je Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske kroz koji Povijesne postrojbe hrvatske vojske šire dio priče o hrvatskoj kulturi, vojnoj ostavštini i povijesti. Burna i slavna hrvatska vojna povijest danas se tako čuva i živi u slikovitim odorama, starom naoružanju i zastavama koje pripadnici tih postrojbi pronose i predstavljaju sudjelujući u aktualnim događanjima i svečanostima u zemlji i inozemstvu.

L.O.