Premijer Plenković i brojni ministri na obilježavanju Dana Ličko-senjske županije

0

U kinu Korzo u Gospiću nastavio se program obilježavanja Dana Ličko-senjske županije. Svečanoj sjednici Županijske skupštine uz domaćine, predsjednika Županijske skupštine Marijana Kustića i župana Ernesta Petryja, nazočio je i premijer Andrej Plenković.

Na svečanosti su sudjelovali i brojni ministri, među kojima su bili potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, ministar turizma i sporta Tonči Glavina, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te državni tajnici Sanjin Rukavina i Darko Nekić. U ime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića svečanosti je nazočio saborski zastupnik i gradonačelnik Novalje Ivan Dabo.

Okupljene je najprije pozdravio predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić. Istaknuo je kako svi skupa bez obzira na politički predznak trebaju nastaviti raditi na ostanku i povratku ljudi u ovu županiju. Kustić se je zahvalio županu Petryju na svemu onome što radi za boljitak stanovnika Ličko-senjske županije. Kazao je i kako županija za sve bitne teme vezane ima sugovornike u Vladi RH, od ministara pa sve do premijera.

Ličko-senjski župan Ernest Petry u svom je govoru istaknuo važnost obilježavanja 201. obljetnice rođenja Oca Domovine dr. Ante Starčevića te 31 godine od kada je Ličko-senjska županija postala dio slobodne i samostalne Hrvatske. Petry je izrazio duboku vjeru u gospodarski preporod županije, naglašavajući prirodna bogatstva i ponosne, vrijedne ljude ovog kraja.

„Ličko-senjska županija je na glasu po prirodnim bogatstvima, Bogom danim ljepotama te ponosnim, vrijednim i poštenim ljudima. To su nam predale i ostavile u nasljeđe generacije prije nas. Naša zadaća je dovesti ju na glas razvijene, uspješne i bogate sredine te ju otvoriti svim kćerima i sinovima Velebita, kao i svim ljudima dobre volje“, rekao je župan Petry.

U svom govoru, župan Petry se zahvalio premijeru Plenkoviću i Vladi RH na svesrdnoj potpori, ističući kako bez njihovog truda ne bi bilo moguće ostvariti sve postignute ciljeve. „Uvjeren sam da idemo u ispravnom smjeru u revitalizaciji gospodarstva, što je primarni cilj kako bismo otvorili nova radna mjesta i zadržali opstojnost života na ovim prostorima“, dodao je Petry.

Petry je naglasio važnost suradnje s Vladom, ministarstvima, gradovima i općinama, državnim poduzećima te privatnim investitorima, spomenuvši niz ciljnih ulaganja koja su u različitim fazama realizacije.

„Često znam kazati da ovaj naš ličko-senjski maraton svjesno trčim sprintom – ne štedeći sebe, a sve u interesu stanovnika i bolje budućnosti za nadolazeće generacije iz naše ponosne Ličko-senjske županije“, zaključio je Petry, citirajući riječi Oca Domovine: „Kada se ne može činiti dobro – Dosta je da se ne čini zlo.“

Na kraju svog govora, župan Petry je svim žiteljima čestitao Dan Ličko-senjske županije, istaknuvši važnost zajedništva i ljubavi prema domovini.

Premijer Andrej Plenković u svom govoru je pohvalio rad župana Ernesta Petryja, istaknuvši brojne pozitivne promjene u ličkom području, priobalju i otocima koje su vidljive u rastu BDP-a, investicijama i konkretnim projektima. Posebno je pozdravio hrvatske branitelje i članove obitelji poginulih branitelja, naglašavajući njihovu ulogu u stvaranju hrvatske slobode.

– Ernest je župan pune tri godine i u filmu koji smo gledali vidjeli smo brojne pomake u ličkom dijelu, priobalju i otocima, u svim gradovima i općinama, što dovoljno govori o entuzijazmu, energiji, radu i napretku. To se očituje u rastu BDP-a, investicijama i konkretnim projektima. Posebno pozdravljam sve hrvatske branitelje i članove obitelji poginulih branitelja koji su najviše učinili za hrvatsku slobodu. Drago mi je što sam u ovom filmu vidio koliko cijenite temelje hrvatske državnosti, Domovinski rat i vrijednosti koje iz toga proizlaze. Na tim temeljima danas svi zajedno uživamo u slobodi i demokraciji…

Plenković je kazao da ulaganja u regionalni razvoj ostaju prioritet, s posebnim naglaskom na područja koja su u nepovoljnom položaju. Gospić je dobio 13,5 milijuna eura, dok su otoci dobili 8 milijuna eura. Za Ličko-senjsku županiju već je osigurano 270 milijuna eura europskih sredstava, što će omogućiti nova ulaganja i bolji život građana.

– Za područje Ličko-senjske županije već je ugovoreno 270 milijuna europskih sredstava, a to će značiti nova ulaganja u sve što može pridonijeti boljem životu građana ove županije.

Plenković je čestitao županu Petryju i njegovim suradnicima te izrazio želju za nastavkom intenzivne suradnje.

Župan Ernest Petry i predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić dodijelili su zahvalnice i priznanja zaslužnim građanima i organizacijama. Nagrada Ličko-senjske županije za životno djelo posthumno je dodijeljena Karlu Posavcu i Stipi Golcu, a također i Snježani Jovanić. Godišnju nagradu Ličko-senjske županije primila je Lička pukovnija Gospić.

Priznanja Ličko-senjske županije uručena su Miroslavu Cindriću, Udruzi posebne jedinice policije iz Domovinskog rata „Sokolovi 1991“ Sinac, Klasteru Lika Destination, DVD-u Kuterevo, HKUD-u „Široka Kula“ i FD Otočac.

Posebne zahvalnice župana Ličko-senjske županije dodijeljene su brojnim pojedincima, uključujući Dražena Jurkovića, Milana Jurkovića, Emila Tomljanovića, Darka Milinovića, Dražena Peranića, Ivicu Mataiju, Milana Krmpotića, Nikolu Lalića, Sanjina Rukavinu, Ivanu Mihalić, Vicu Nekića, Renatu Hodak, Frančija Palčića, Juraja Medveda, Nikolu Grbca, Petra Krmpotića, Nadu Marijanović i Marijana Kustića.

Zahvalnice su također dodijeljene Gospićko-senjskoj biskupiji, posthumno Krešimiru Tomljenoviću, Marku Purišiću (Baby Lasagna), Damiru Kranjčecu (Dida), Anti Uzelcu, Ani Klikovac, Ivani Širić iz Atletskog kluba Plitvice, Luciji Begić, predstavnici Hrvatske na 71. izboru za Miss Svijeta i Miss World Sporta te Andrei Erjavec, Miss Universe Hrvatske 2023.

L.O.