Prevencija kao najbolji lijek

0

Kako je bilo i najavljivano, zadnjih se dana intenzivirala primjena preventivnih programa koji se provode u Općoj bolnici Gospić. Ova je zdravstvena ustanova još prošloga tjedna započela s provođenjem posebnih programa posvećenih preventivnim pregledima pacijenata i građana svih uzrasta. Rezultat je to ponuđenih programa prema osiguravatelju Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Odgovor je bio pozitivan i prihvaćeno je svih 15 programa. U razgovoru s novinarima ravnateljica Opće bolnice Gospić dr. Sandru Čubelić nije krila zadovoljstvo novim i sveobuhvatnijim pristupom prevenciji.
-Svrha ovih programa je otkrivanje bolesti u početnoj fazi. Osim pregleda, ovi dodatni programi provode se kroz različite edukacije i preventivno mjrenje parametara faktor kao što su šećer, urea, kreatiniin, krvni tlak… Obilazit ćemo i teren jer na ovaj način, figurativno rečeno, mi tražimo pacijente kako bi im što više pomogli u liječenju bolesti u ranoj fazi. Ovi preventivni programi provodit će se intenzivno tijekom rujna, listopada i studenog, rekla ravnateljica OB Gospić dr. Sandra Čubelić. U ovim preventivno-edukacijskim programima sudjeluju svi odjeli bolnice pa nam je voditeljica Internog odjela i dijabetolog dr. Ivanka Krmpotić, uz ostalo, najavila još jednu akciju.
-Kao što vam je poznato svake godine u nekoliko navrata organiziramo akcije javnog mjerenja šećera u krvi, krvnog tlaka i tjelesne težine. Još jedna u nizu tih akcija bit će 25. ovog mjeseca na Trgu S. Radića u Gospiću, u vremenu od 9-13 sati. 17. i 18. ovog mjeseca s početkom u 12 sati organiziramo edukacije o faktorima rizika kod kardiovaskularnih bolesti, odnosno o povezanosti stila življenja i načina prehrane sa debljinom i šećernom bolesti.
Dr. Sofija Štabler-Rukavina iz Odjela radiologije ističe kako će svaku srijedu i subotu ovaj odjel od 12-15 sati omogućiti snimanje pluća, prvenstveno kroničnim pušačima, ali i svim građanima koji smatraju da mogu oboljeti od plućnih bolesti, posebice od karcinoma pluća.
-Na taj način mislimo prevenirati kasno dijagnosticiranje tih bolesti i pacijente uputiti da na vrijeme odu u specijalističke ustanove na liječenje, kaže dr. Štabler-Rukavina. Dr. Mirjana Vrkljan-Radošević sa Odjela za ginekologiju i porodništvo najavila je održavanje više edukacijskih programa.
-15., 16., i 17. rujna s početkom u 12 sati nastavljamo s ciklusima predavanja koji se odnose na zdravlje trudnica, planiranje porodice i na kontracepciju, te će biti riječi i o programu za zaštitu i promociju dojenja. Edukacije će se održavati u prostorijama našeg odjela. Predavanja će vršiti naši liječnici, tj. ginekolozi, primalje i nutricionisti. Predavanja vršimo sukcesivno svaki drugi mjesec, a na ovaj način ćemo ovaj vid edukacije dodatno pospješiti, zaključuje dr. Vrkljan Radošević.
-Zbog učestale pojave osteoporoze, deformacija kralježnice i križobolje Odjel fizikalne medicine organizira 16. i 23. rujna nastavlja predavanja na teme prevencija skolioze i prevencija križobolje, navodi dr. Antonija Stilinović. Ovo prvo predavanje namijenjeno je prije svega mlađoj populaciji jer novi način života stvara i nove dijagnoze. Problem iskrivljenja kralježnice sve je učestaliji kod djece i mladeži. Predavanje vezano uz prevenciju križobolje vjerojatno će privući na naš odjel veći broj pacijenata svih uzrasta zbog raširenosti ove bolesti, rekla nam je dr. Antonija Stlinović. Ravnateljica bolnice i voditeljica Odjela pedijatrije dr. Sandra Čubelić već je održala jedno predavanje, a novo najavljuje za 15. rujna kada će se od 12 sati govoriti o astmi školi, a potom će biti organizirano savjetovanje roditelja o prehrani u dječjoj dobi i snižavanju tjelesne temperature.
-Pregledi i predavanja obavit će se i na ostalim odjelima, nastavlja dr. Čubelić. Predavanja na psihijatriji i kirurgiji su već održana, a 17. rujna Odjel za hemodijalizu od 12 do 16 sati priređuje Dan otvorenih vrata odjela, zatim će biti govora o educiranju pacijenata o potrebi preventivnih pregleda jer se na ovaj način smanjuju potrebe za dijalizom i transplantacijom bubrega. Bit će govora o provođenju fizikalnih pregleda i preventivi kako bi se spriječile bolesti bubrega, rekla nam je ravnateljica OB Gospić dr. Sandra Čubelić koja ističe kako za navedene sadržaje nisu potrebne uputnice, niti bilo kakve predbilježbe.
H. J.