Prihvatni centar u Gospiću svakodnevno prima nove raseljene osobe iz Ukrajine

0

Iako se u medijima zadnjih dana više govori o nevoljama pravosuđa, turističkoj sezoni, nevremenu i enormnim poskupljenjima, rat u Ukrajini postao je svakodnevna pojava o kojoj se sve manje govori. Ovih dana Prihvatni centar za izbjeglice u Gospiću neprestano radi. Dinamika priliva osjetno se smanjila, ali je stalna. Potvrdio nam je to voditelj Prihvatnog centra Joso Živković.

-U vremenskom periodu od 5. ožujka 2022. do danas u Prihvatnom centru Gospić evidentirano ( zbrinuto u kolektivnom smještaju ) 1570 osoba, a od početka 2023. do danas 353 raseljene osobe iz Ukrajine. Na području Grada Gospića nalazi se 124 raseljene osobe iz Ukrajine, Općine Lovinac 31 raseljena osoba, Općine Plitvička Jezera 256 raseljenih osoba iz Ukrajine, Općine Karlobag 21 raseljena osoba i Općine Vrhovine 104 raseljene osobe iz Ukrajine. Navedene raseljene osobe smještene su u hotelima. Samo 14 raseljenih osoba smješteno je u stanovima s čijim vlasnicima imamo potpisane ugovore o smještaju osam osoba u Gradu Senju i četiri osobe u Gradu Otočcu, zaključuje voditelj Joso Živković.

Prihvat, realizacija potrebnih dokumenata, liječnička pomoć, smještaj i skrb izbjeglica uhodani su još od prvih dana rada Prihvatnog centra.

L. O.