Prihvatni centar za izbjeglice odlično obavlja svoju humanitarnu zadaću

0

Zbog rata u Ukrajini ta je država, kao i sve one koje su željele pomoći, stavljena na povijesnu kušnju. Humanitarni aspekt ove tragedije ogledao se kroz prihvat i smještaj izbjeglica, prikupljanje i distribuciju humanitarne pomoći, ali i nastojanja da se mlađoj populaciji tih ljudi omogući nastavak prekinutog školovanja. Voditelj Prihvatnog centra za izbjeglice Gospić je Joso Živković koji nam je dao mnoštvo informacija vezanih uz ovu problematiku.

-Prihvatni centar u Gospiću osnovan je ubrzo nakon izbijanja rata u Ukrajini, odnosno 7. ožujka 2022. godine. Kroz ovaj Prihvatni centar do danas je prošlo 1 217 ljudi, mahom žena, djece i starijih osoba. U organiziranom smještaju trenutno se nalazi 490 osoba, a 77 na području Grabovca u Karlovačkoj županiji.
Od prvih početaka rada Prihvatnog centra mi smo organizirali sve uvjete za prijem i smještaj tih ljudi. S nama su bile liječničke ekipe, GD Crvenog križa Gospić, policijski službenici kako bi tim ljudima izdavale različite potvrde i dokumenta, a odmah im se pronalazio i stalni smještaj. Ubrzo su se djeca uključivala u nastavne procese po osnovnim i srednjim školama. Mnoge žene izrazile su želju da rade, što im je u većini slučajeva udovoljeno. Ukupno gledano, Prihvatni centar za izbjeglice Gospić odlično je položio ove zahtjevne humanitarne zadaće, rekao nam je voditelj Joso Živković.

Uz njega na terenu su neprestano bile predsjednica Prihvatnog centra, zamjenica župana Jasna Orešković-Brkljačić i prevoditeljica, ukrajinska Ličanka Vita Naglić. Od prihvata izbjeglica do danas je na području Ličko-senjske županije rođeno troje malih Ukrajinaca, s hrvatskom Domovnicom.

L. O.