Prije 28 godina postrojena je 25. satnija ZNG-a Gospić

0

Na današnji dan 1991. godine na stočnoj tržnici pored Gospića postrojena je 25. satnija Zbora narodne garde Gospić. Odmah nakon prvog postrojavanja i zaduženja odora pripadnici ove postrojbe krenuli su na položaje oko grada kojega su pobunjeni Srbi uz potporu tzv. JNA svakodnevno napadali pješačkim naoružanjem.

U čast mnogih poginulih pripadnika ove postrojbe u  katedrali Navještenja blažene djevice Marije služena je danas sveta misa koju je predvodio gospićki župnik Mario Vazgeč. Nakon toga održana je komemoracija kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata u središtu Gospića.

U ime Ličko-senjske županije vijenac je položio župan Darko Milinović sa suradnicima, izaslanstvo Kluba 118. brigade, sljednice legendarne 25. satnije ZNG-a, predvodio je predsjednik kluba Pajo Brkljačić. Potom su se poginulima poklonila brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici policije i Grada Gospića. Komemoracija je održana i kod poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Obraćajući se novinarima župan Darko Milinović naglasio je kako prvo postrojavanje 25. satnije ima puno širi povijesni kontekst.

-Prvo postrojavanje dragovoljaca s područja Gospića i Perušića ima puno veći značaj nego li se misli. Iz ove postrojbe niknula je 118. brigada, a poslije i 9. gardijska brigada „Vukovi“. Zahvaljujući tim hrabrim dragovoljcima srušen je mit zloglasnog Vojislava Šešelja o granici „Velike Srbije“ Karlobag-Gospić-Karlovac-Virovitica. Iskreno čestitam i zahvaljujem se tim momcima koji su u ljeto 1991. godine stali na branik domovine, spremni za hrvatsku slobodu dati svoje živote. Bio sam jedan od njih u 118. brigadi i vođenje ratnog saniteta te postrojbe je najponosniji dio mojega života, rekao je župan Milinović. Na upit novinara jesu li u javnosti dovoljno valorizirani dosezi branitelja s početka rata župan Milinović je naglasio kako svaka vlast, a posebice lokalna vrednuje ove važne događaje.

-Svako tko u dovoljno mjeri ne poštuje ovakve događa i s pijetetom se ne odnosi prema žrtvama, takvi ne vole Hrvatsku. Ja se nadam da takvih nema niti će ih biti među nama, rekao je župan Milinović.

Jedan od zapovjednika vodova na tome legendarnom postrojavanju bio je i Pajo Brkljačić, danas predsjednik Kluba 118. brigade ZNG. Brkljačić je iznio neke zanimljive podatke slabo poznate široj javnosti.

-Mi smo tada podijelili 272 odore, a nama je bila pridodana  26. satnija s dragovoljcima s područja Pazarišta. Ti hrabri dečki su nam se odmah priključili iako uopće nisu imali naoružanje. Mi smo imali samo nešto malo oružja. Na položaje smo krenuli sa glavnog trga oko 18 sati. Moj vod je zauzeo područje oko Budačkog mosta gdje je u obljižnjem restoranu netko u ime tzv. Martićeve milicije naručio 63 kile janjetine koja se trebala servirati sutradan. Tada su „martićevci“ trebali zauzeti most. Mi smo ih preduhitrili za svega jedan dan, a oni su onda odustali od napada. I od planirane janjetine, rekao je novinarima Pajo Brkljačić.

L.O.