Prijeti mu pet godina zatvora: Lažirao dokumente i izvukao 250 tisuća kuna poticaja

0

Mogu li se novčane potpore za ruralni razvoj zloupotrebljavati od strane lažnih poljoprivrednika koji, unatoč strogoj kontroli, uredno prolaze sve mehanizme provjere? Očito mogu, ali samo dok im na vrata ne zakuca policija, piše časopis Maslina.

Tako je zadarska policija dovršila kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjim D.M. koji dolazi iz Primorsko-goranske županije, a sumnjiči ga se da je u proteklih godinu dana nadležnoj državnoj agenciji za poticaje predočio lažne dokumente i ostvario prava u iznosu od čak 250 tisuća kuna.

Naime, 44-godišnjak je lažirao podatke o obavljanju poljoprivredne djelatnosti na polju kod Bruvna u općini Gračac koje je predložio Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te je na taj način ostvario prava na poticaje za djelatnost koju nije obavljao.

Ovaj “poljoprivrednik” državi je lažno prijavio kako na području Bruvna održava poljoprivrednu površinu, odnosno pašnjak za ispašu i za to je dobivao subvencije.

Iz PU Maslina doznaje se protiv njega Državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog subvencijske prijevare. Za ovo kazneno djelo predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

L.O.