Pripremite se na promjenu vremena: Stiže nam snijeg i zahlađenje!

0

Istočna će Hrvatska veći dio nedjelje biti prekrivena oblacima, ujutro ponegdje i maglom. Tijekom dana mjestimice će biti sunčanih razdoblja, ali ponegdje može pasti i malo kiše. Puhat će jugozapadnjak, prema kraju dana jugoistočnjak, a dnevna će temperatura biti od 13 do 15 °C.

Podjednako još relativno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz umjereno i pretežno oblačno vrijeme, ponegdje s maglom, a mjestimice tijekom dana i s kišom, koja će osobito biti ootkraj nedjelje. Puhat će povremeno umjeren jugozapadni vjetar, kojega će biti i u gorskoj Hrvatskoj. Na sjevernom Jadranu jugo, mjestimice umjereno i jako, uz prevladavajuće oblačno vrijeme, ponegdje sa sunčanim razdobljima, a kiše će ponegdje biti već prijepodne te posebice prema kraju nedjelje, kao i na srednjem Jadranu, gdje su mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom. Jugo će u drugom dijelu dana jačati te će more biti malo, sve češće i umjereno valovito.

Kiše uz grmljavinu pa i poneki jači pljusak moguća je i na jugu Hrvatske, gdje će također biti juga, jačeg u poslijepodnevnim satima. Od jutarnje 9 do 13 °C, temperatura će poslijepodne porasti do vrijednosti između 16 i 19 °C.

Prva polovina novog tjedna bit će relativno hladna i kišovita, uz glavninu oborine u ponedjeljak i utorak, kada će uglavnom u gorju biti i snijega. Neće biti iznenađenje ako malo snijega padne i ponegdje u nižim predjelima. Puhat će umjeren, do utorka i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar. U drugoj polovini tjednaoborine su manje vjerojatne, no zadržat će se razmjerno hladno.

Na Jadranu pak treba računati na buru, jaku i olujnu, na udare ponegdje vjerojatno i orkansku, koja će slabjeti tijekom srijede. Samo će još u ponedjeljak u Dalmaciji puhati jugo. Bit će hladnije, uz promjenljivo, pa i pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom, ponegdje i obilnom. Smirivanje se očekuje od sredine tjedna – bura će slabjeti i vjerojatnost za kišu bit će puno manja, a temperatura zraka ponovno viša.

L.O./HRT