Procjene državnih nekretnina ostaju u domenu Županija

Inicijativa Vlade RH po kojoj će se u konačno u funkciju staviti mnogi neiskorišteni državni resursi, naišla je na odobravanja posvuda, a posebice od strane Hrvatske zajednice županija. Na zadnjem sastanku ove  asocijacije bili su nazočni županijski pročelnici i predsjednici procjeniteljskih povjerenstava. Susreli su se s pomoćnikom ministra graditeljstva i prostornog uređenja Milanom Rezom. Na inicijativu Radne skupine za pravna pitanja i Radne skupine za komunalne djelatnosti Hrvatske zajednice županija, razgovaralo se o problematici rada procjeniteljskih povjerenstava kao i Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina.  Pomoćnik ministra Rezo  istaknuo je potrebu ažurnog i kvalitetnog rješenja ove problematike.

-Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja pokušava biti što ažurnije u odgovaranju i rješavanju inicijativa koje svakodnevno pristižu. Sve ovo treba ostati u domenu Županija jer nitko ne poznaje stanje na tržištu nekretnina bolje od samih županija. U budućoj raspodjeli poreza na nekretnine, veći dio prihoda ostat će jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, a manji će ostati središnjoj državi, zaključio  je Milan Rezo.
Među pripremnim aktivnostima za ove zadaće nameće se i zapošljavanje novih osoba koje bi radile na procjeni vrijednosti nekretnina. Županije će zato provesti analizu koliko je ljudi potrebno zaposliti na procjeni vrijednosti nekretnina,  kako bi kvalitetno obavljali svoj posao te će predložiti da plaće tih službenika ne ulaze u masu plaća i da se financiraju iz povećanog prihoda od poreza na nekretnine. Zaključeno je kako će Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina ostati na snazi, uz izmjene Zakona sukladno inicijativama koje će dolaziti od jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i svih ostalih zainteresiranih.

Nastavak ispod oglasa

L.O.