Proglašeni šampioni najboljeg meda, sireva, voćnih namaza, likera i rakija Jeseni u Lici

Po rezultatima ocjenjivačkog suda Ličko-senjske županije stigli su nam službeni podaci s natjecanja obavljenog na izložbi „Jesen u Lici“ 2023. godine.
Rezultati 17. ocjenjivanja kvalitete sira i mliječnih proizvoda koje je obavio Agronomski fakultet Zagreb ponovno je potvrdio šampionske titule nekolicine proizvođača. OPG Miškulin iz Gospića šampion je izložbe u kategoriji base. Sirana EKO Vedrine d.o.o iz Metka osvojila je zlato za sir škripavac. OPG Miškulin osvojio je zlato i za svoj jogurt po nazivom „Šumska fantazija“. Sirani Kolačević iz Donjih Pazarišta pripalo je zlato za škripavac, dok Zorka Čaćić ima najbolji kuhani sir. Sirana Kolačević stekla je zlatnu medalju u kategoriji base i tekućeg jogurta.

Rezultati 2. ocjenjivanja voćnih pekmeza, džemova i namaza proizvedenih na području Ličko-senjske županije, uz ocjenjivanje koje je obavila Razvojna agencija Ličko-senjske županije u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba.
OPG Miščević s područja Gospića apsolutni je šampion kvalitete voćnim namazom od šljiva, OPG Šop iz Ličkog Osika osvojio je zlato džemom od jagoda i još jedno zlato voćnim nalazom od divljih šipaka. Dugogodišnja uzdanica s vrhunskom kvalitetom proizvoda od voća je Lucija Sekula iz Otočca. Njezin voćni namaz od malina premoćno je osvojio zlato u ovoj kategoriji. Mira Milinković iz Gospića također se ovjenčala zlatom u kategoriji namaza od šipka. Gospićki OPG Ivan Maras dobio je zlatnu medalju za voćni namaz od borovnica, dok je zlato pripalo i OPG-u Zora za extra džem od marelica.

Nastavak ispod oglasa

Poznati su i dobitnici 21. ocjenjivanja meda s područja Ličko-senjske županije, a ocjenjivanje kvalitete proveo je Agronomski fakultet Zagreb. Zlato su osvojili Zlatko Nikšić iz Gospića s medom od cvijeta lipe, Ljubomir Čanić s medom od meduna, OPG Modrić iz Senja također s medom od meduna, a Otočanin Dragan Bukovac zlato je osvojio medom od lipe. Zlatne kolajne za kvalitetu meda osvojili su i Marinko Bronzović iz Otočca s medom od lipe, Nikica Perša s medom od drače, Milan Hodak iz Plitvičkih jezera također s medom od drače, Ivica Crnković s lipovim medom, Gospićanin Marijan Brkljačić također s lipovim medom. Milan Hodak iz Plitvičkih jezera je osvojio zlato s cvjetnim medom, a Ivica Brozičević iz Gospića priskrbio je zlatnu medalju za livadni med. Za cvjetni med zlato je ove godine pripalo Stjepanu Šariću iz Gospića, dok je u istoj kategoriji zlato pripalo Ljubanu Tunjiću iz Plitvičkih jezera.

Ocjene voćnih rakija i likera koje je obavio Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek. OPG „Lykos Dotlić“ okitio se zlatom za liker od trešnje, liker od drena, liker od trnjina i liker od dunja. Tradicionalno „okrenuti“ rakijama Ličani su ove godine ostali pomalo zakinuti jer su ličke rakije osvojile uglavnom srebrene medalje. Poput rakije od jabuka OPG-a Lykos Dotlić, rakije od rogača OPG Ivan Vlainić iz Prvan Sela. OPG Lykos Dotlić vlasnik je najbolje šljivovice, Josip Kovačević iz Gospića rakije od dunja, kao i Drago Ratković.

L.O.