Proslava sv.Stjepana,kralja u Kompolju

0

U nedjelju 22. kolovoza održana je vanjska proslava sv. Stjepana, kralja, suzaštitnika župe sv. Stjepana prvomučenika u Kompolju nedaleko Otočca. Odavna se, naime, uz zaštitnika župe tzv. zimsku Stipanju slavi i “ljetna Stipanja”.

Ove su godine priprema i program slavlja bili bogatiji jer se obilježio i početak trogodišnje akcije obnove župe crkve koja je u ruševnom stanju. Bio je to izvanredan događaj za tu malu župnu zajednicu od oko 120 obitelji. Uz župnika ostalih triju župa (Kuterevo, Švica i Brlog) vlč. Milu Rajkovića te orguljaša Josipa Šimatovića, bogoslova iz Otočca, misno slavlje predvodio je domaći sin mons. dr. Milan Šimunović iz Rijeke, koji se više dana angažirao s mladima i ostalim vjernicima za pripremu blagdana, počevši od uređenja crkve, okoliša i župnoga doma. Kao pomoć župniku Rajkoviću uključio se u animiranje i predvođenje akcije za obnovu crkve i župnoga doma. Župljane koji su se okupili u većem broju, neki i nakon više godina, pozvao je na temelju nedjeljnih biblijskih čitanja na zauzetiju brigu oko svoga spasenja, držeći se više evanđelja i Crkve, za koju se jako zalagao sv. Stjepan kralj, svjedočeći svoju vjeru poput sv. Stjepana prvomučenika. Danas, kada je crkvenost za mnoge na kušnji, a to znači i okupljanje na nedjeljnoj misi, potreban je veći napor da se prevlada zatvaranje u sebe i svoje uske interese. U otvaranju prema drugima, u ljubavi prema bratu čovjeku, mnogočim ugroženome, potreban je veći osjećaj i za “opće dobro”, odnosno za zalaganje za domovinu Hrvatsku i u zadacima svoje župne zajednice.

Propovjednik, a potom i župnik, izrazili su radost što se u pripremi blagdana, od liturgije do narodnog veselja, založio tridesetak djece i mladih koji su “sadašnjost i budućnost” toga kraja i župe. Mladi su u vjerničkoj molitvi izrekli i posebnu molitvu za “našu župnu zajednicu” koju je uz Pismo župnika za obnovu crkve dobila svaka obitelj. Mons. Šimunović istaknuo je da u evangelizaciji Crkve treba posebnu pažnju posvetiti i našim manjim mjestima odnosno selima, gdje još “ima života”, a što se očituje i u velikom broju djece i mladih kojima je crkva/župni dom gotovo jedino mjesto okupljanja.

Na misi i u narodnom druženju i veselju, uz angažiranje župljana, posebice lovačkoga društva i dr., poslije mise okupili su se i brojni mještani koji žive izvan Kompolja. Prvi puta, kako najstariji ljudi pamte, prodefilirala je kompoljskom cestom i okićena kolona konjskih kola, kočija,, da se mlađe generacije podsjete kako se nekad dolazilo na misu izdaleka.

Svi su se uvjerili da je krajnje vrijeme da se crkvu Sv. Stjepana prvomučenika, jedinu do Vratnika, uz županijsku cestu na relaciji Otočac-Senj, spasi od daljnjeg propadanja. Naime, ustanovilo se da je statika vrlo slaba, budući da je crkva još u II. svjetskom ratu bila pogođena avionskom bombom. Dugi je niz godina obnavljana, ali su stručnjaci Ministarstva kulture odnosno Konzervatorskoga zavoda ustanovili da su u pitanju ipak sami temelji i zidovi, što iziskuje velike troškove. Oko tristo sudionika slavlja, među kojima i župljani susjednih župa, u gotovo cjelodnevnom druženju odlučno je u zauzimanju za obnove crkve.

U naredne tri godine bit će poduzeto niz akcija, barem u povodu većih blagdana, za promociju obnove crkve, a još prije u vidu zaživljavanja vjerskoga života u toj župnoj zajednici, posebice što se tiče formiranja župnoga pastoralnog vijeća i okupljanja djece i mladih u obnovljenom župnom domu. Ta zahtjevna akcija obnove crkve nadilazi moći župnika i župljana pa se oni obraćaju za pomoć svim mještanima koji su otišli u druga mjesta kao i svim prijateljima Gacke doline odnosno Kompolja, toga živopisnog mjesta odmah po izlasku s autoceste na relaciji za Otočac. Svima koji bi željeli pomoći, a kojima se već sada izražava zahvalnost, mogu to učiniti i preko župnoga računa: Privredna banka Zagreb – 2340009-1110192710 (s naznakom: Za Župu sv. Stjepana mučenika. Kompolje).

BIB/IKA