Proslava svetkovine Marije Bogorodice u Otočcu

1

Danas, 01.siječnja 2012.godine u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu svečanu koncelebriranu svetu misu predvodio je mons.dr.Mile Bogivić biskup gospićko-senjski u suslavlju s mons.mr.Tomislavom Šporčić generalnim vikarom biskupije i otočkim župnikom, don Anđelkom Kaćunkom župnikom iz Kompolja i Brloga te koordinatorom za mlade Otočkog dekanata, don Jurom Ladišić pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne.

U svojoj homiliji biskup je kazao kao su Josip i Marija nadjenuli djetetu ime Isus. To je bila njihova volja. Uzeti neko ime uvijek je imalo neko značenje. Naši su ljudi uzimali ime nekog svog zaštitnika, nekog narodnog junaka, ili ime nekog iz rodbine, na kojega je uspomena bila draga. Kao da se time želi da taj pokojni nastavi svoj život u mlađemu. U novije vrijeme znaju roditelji davati imena po glumcima i sportašima, davati imena neka čudna i ekstravagantna, bez sadržaja. A bilo bi dobro da se pri tome više pazi jer pod tim imenom živjet će jedan osoba, jedan cijeli život bit će njime obilježen. Kod židova davanje imena bilo je od posebnog značenja. Ime je bilo program, životno usmjerenje i nadahnuće. U tom smislu trebamo gledati i nadijevanje imena Isus. Isus znači: Bog je pomoćnik.

Bog se javlja kao onaj koji pripada nama svim svojim bićem, on je naš pomoćnik do kraja svijeta i vijeka. Čovjek krštenjem sklapa savez s Bogom: Bog pripada čovjeku, čovjek pripada Bogu. Gdje nema međusobne pripadnosti, zajedništvo se razbija ma koliko izgledalo jako. Slično možemo reći za komunizam i Jugoslaviju: kada je nestalo obruča sile raspalo se jedno i drugo. Hrvatska je nastala jer je postojala želja o međusobnom pripadanju Hrvata. Prava ljubav je želja pripadati nekome. Inače nije ljubav. Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga Sina. U ovoj Godini župne kateheze mi ćemo posebno poticati tu svijest međusobnog pripadanja, pripadanja svojoj Biskupiji, svojoj župi, svojoj obitelji, svome narodu, ali u prvom redu svijest da pripadamo Bogu i Bog pripada nama.

Danas na Dan mira razvija Papa misao da svjetski poredak bude utemeljen na pravdi. Mir je djelo pravde. Samo ako je izgrađen na pravdi on je garant trajnog mira. Papi je posebno stalo da se naša mladež odgaja u tom duhu, jer ona su naša budućnost. Zato je prevažno kako će se naša mladež odgajati.Bolest našeg naraštaja da stavlja naglasak na tehnici, na znanju a da se zapušta ono najvažnije: čovjeka, njegov odgoj. Papa se u svojoj poruci obraća i političarima i moli ih da se društvo tako uređuje da nikada ne uzmanjka potpora majčinstvu i očinstvu. Nije dobro ako u obitelji neko drugo zvanje zasjeni to najglavnije, pa da imamo dobra sportaša, glumca, gospodarstvenika, a lošeg oca i majku. Preporučujemo ponovno objedinjavanje obitelji, jer je ona sada dosta razbijena i teško ju je okupiti da funkcionira kako obitelj treba funkcionirati.

Današnji dan potiče nas i na razmišljanje o vremenu u kojem živimo i koje je pred nama. Želimo jedni drugima sretnu novu godinu. Ono bitno događa se u nama. Ne treba očekivati od vanjskih promjena previše. Nova politika neće nas promijeniti ni na gore ni na bolje. Mi očekujemo da će neki vanjski događaji mijenjati svijet na bolje. Promjene na dobro dolaze samo dobrim življenjem. Prolazimo kroz te vremenske i društvene mijene sa sviješću da pripadamo jedni drugima i Bogu, da je Bog naš pomoćnik – kazao je biskup Bogović.

Pod sv. Misom predstavljeni su novi članovi Župnog pastoralnog i Župnog ekonomskog vijeća koji su pred biskupom dali svoje obećanje vjernosti Bogu i župnoj zajednici.

Euharistijsko slavlje animirao je mješoviti crkveni zbor predvođen prof.Brankom Bernardi za orguljama, a za vrijeme pričesti svirala je orguljašica Gabrijela Degoricija, a solo pjevala djevojčica Dora Burić.

Po završetku Mise ispred crkve zaigralo se Ličko kolo u kojem je uz župnika mons.Tomislava Šporčić i prvi puta u zadnjih četrdeset godina zaigrao i naš biskup Mile, zaista povijesni događaj.

( bib )