Provjera spremnosti i djelotvornosti žurnih službi

1

U Gradu Otočcu danas (četvrtak) provjeravale su se spremnosti i djelotvornosti svih žurnih službi koje spadaju u sustavu zaštite i spašavanja, bez predhodne najave, tako da su uvijeti skoro pa bili slični stvarnima. Slučajni prolaznici ostali su zatečeni brojnim sirenama, vatrogasnim vozilima, policajcima, kolima hitne pomoći, ne znajući što se događa.

U akciji su sudjelovale Žurne službe iz sustava DUZS (Državne uprave za zašttitu i spašavanje) Policijska postaja Otočac, Vatrogasna zajednica Grada Otočaca, Hitna medicinska pomoć, Dom zdravlja Otočac, HCK – GD Otočac i mediji.

Akcija je provedena bez najave čiji je cilj bio da se ostvare uvijeti što sličniji stvarnim, kad je potrebno angažirati sve službe koje djeluju u zaštiti u izvanrednim situacijama uključujući i Centar 112. Tako se mogla provjeriti  spremnost žurnih službi uslijed prometne nesreće sa većim požarom koji je zaprijetio susjednim zgradama, pomoć stradalim učenicima u Srednjoj školi, spašavanje iz učionica kroz prozore, a u postupke spašavanja i evakuacije uključili su se i učenici osnovne škole i dječjeg vrtića. Ovo je prva vježba takve vrste u županiji Ličko senjskoj koja je izvedena uvijetima koji se inače predviđaju za stvarnu situaciju sa vrlo zahtijevnim postupcima svih sudionika, a održana je u sklopu aktivnost žurnih službi Grada Otočca u mjesecu svibnju – mjesecu zaštite od požara. Nakon vježbe, uslijedila je i analiza svih detalja, što bi u konačici moglo poslužiti kao ogledni primjer kako se ponašati i što činiti u takvim (ne)prilikama. Gradonačelnik Mario Barković kao predsjednik Stožera za zaštitu i spašavanje sa suradnicima cjelom je vježbom koordinirao uz sudjelovanje djelatnika službe 112.

Dražen Prša