Radna skupina za kružno biogospodarstvo Ličko-senjske županije započela sa radom

0

U Ličko-senjskoj županiji jučer je održan povijesni sastanak koji označava novu eru u pristupu održivom razvoju u regiji. Radna skupina za kružno biogospodarstvo Ličko-senjske županije održala je svoj prvi sastanak u Dvorani za sastanke Ličko-senjske županije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici iz različitih sektora, uključujući javne institucije, poslovne subjekte, akademsku zajednicu i civilni sektor. Župan Ernest Petry i načelnik Općine Udbina bili su među prisutnima, zajedno s predstavnicima Grada Gospića, Obrtničke komore Ličko-senjske županije, Razvojne agencije, Nacionalnog parka Plitvička jezera, Parka prirode Velebit, LAG-a Lika i mnogih drugih.

Radna skupina osnovana je u sklopu projekta “Plavo-zeleni krug”, koji ima za cilj osloboditi potencijal održivog razvoja zasnovanog na kružnom biogospodarstvu u Ličko-senjskoj županiji. Projekt vodi udruga GTF-Inicijativa za održivi rast, u suradnji s Ličko-senjskom županijom i International Development Norway Association iz Norveške.

Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica GTF-Inicijative za održivi rast, otvorila je sastanak i predstavila više informacija o projektu i planiranim aktivnostima. Istaknula je važnost razvijanja institucionalne infrastrukture kružnog gospodarstva i naglasila kako će Radna skupina omogućiti razmjenu ideja i primjera dobre prakse.

Župan Ernest Petry zatvorio je sastanak s riječima pohvale za inicijativu, ističući kako će suradnja među različitim dionicima pridonijeti uspjehu projekata. “Na taj način smo riješili situaciju da nismo konkurentni jedni drugima nego da svi pomažemo u realizaciji projekata jer premalo je nas da ne bismo dijelili informacije međusobno,” rekao je župan Petry.

Projekt Plavo-zeleni krug financira se iz Fonda za bilateralne odnose EGP i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014.-2021. Ukupna vrijednost projekta je 85.153,98 EUR, a provodit će se od ožujka 2023. do ožujka 2024. godine.

Ovaj prvi sastanak označava važan korak prema ostvarenju održivog razvoja u Ličko-senjskoj županiji kroz kružno biogospodarstvo. U nadolazećim mjesecima, Radna skupina će nastaviti raditi na razvoju i implementaciji inicijativa koje će imati dugoročan pozitivan utjecaj na regiju.

L.O.