Radovi na Energani Gospić u punom su zamahu

U Poslovnoj zoni Smiljansko polje pored Gospića za sada niče jedino proizvodno postrojenje koje će značiti nova radna mjesta na ovome području. Na gradilištu se nalaze djelatnici i strojevi poznate tvrtke „Đuro Đaković“ i buduća postrojenja sasvim su promijenila vizuru gradilišta. Slovački investitor će u  energanu uložiti od 12 do 14 milijuna eura i u prvoj fazi otvoriti najmanje 15 radnih mjesta. 

Godine  2015.  potpisan je Ugovor između Grada Gospića i predstavnika Slovačko-hrvatske tvrtke „Energana Gospić 1“ d.o.o. sa sjedištem u Korenici o kupoprodaji građevinske parcele u Zoni poslovnih namjena “Smiljansko polje”.  Na prigodnoj svečanosti vlasnik tvrtke Marian Peciar tada se zahvalio na  kooperativnosti i profesionalnom odnosu Gradske uprave, što bi uz nova ulaganja trebalo rezultirati izgradnjom kogeneracijskog postrojenja snage 5 MW.

Nastavak ispod oglasa

Na parceli površine 1.3 ha na kojoj investitori grade energanu i toplanu zadnjih se dana intenzivno radi, a fotografije govore više nego li tisuću riječi. Kako smo već čuli dio struje prodavat će se HEP-u, a viškove pretvarati u toplinsku energiju. Sustav je potpuno ekološki i u radu će koristiti šumsku sječku. U sklopu budućeg kompleksa izgradit će se i staklenici za uzgoj povrća koji će se grijati iz vlastite toplane. 

Završetak radova u I. fazi buduće energane očekuje se naredne godine

M.S.