Razmjena mladih na Velebitu i Rabu

Ako ćete ove jeseni tražiti mir u šumama Velebita, mogli biste se iznenaditi. Dvadest i pet mladih iz 5 zemalja Europe doći će na Velebit, te se kroz desetak dana spustiti do otoka Raba. Razmjenu mladih pod nazivom „Inside Out“ organizira Hrvatska škola Outward Bound, organizacija koja se već nekoliko godina bavi programima u prirodi koje održava već redovito na Velebitskim vrhovima. Održavanje razmjene sufinancira europski program za mlade Youth in action, koji podupire programe i inicijative vezane za mlade u Europi.

Osim hodanja i uživanja u hrvatskim planinskim vrhuncima, mlade očekuje učenje kroz iskustvo koje se nikad ne zaboravlja. Program je pustolovan i izazovan za sve sudionike, te ih potiče na razvoj samopouzdanja i timskog rada. Uhodani dio Outward Bound programa koji proširuje granice izdržljivosti kroz razne avanturističke aktivnosti, počevši od planinarenja, penjanja do aktivnosti u moru, obogaćen je s dodatnim aktivnostima Razmjene.
Mladi će razmjenjivati tradicionalne sportske igre iz Latvije, Litve, Slovenije, Rumunjske i Hrvatske. Tako će osvijestiti kulturnu baštinu svojih predaka, a i dobiti nove ideje kako provesti svoje slobodno vrijeme kod kuće. Razmjena potiče sportski duh , a taj duh će mladi ponijeti u svoje lokalne zajednice gdje će prezentirati što su sve naučili.
Na otoku Rabu u suradnji s vrlo aktivnom udrugom za mlade Kocka organizirana je obnova igrališta koja će sigurno razveseliti mlađu populaciju. Drugi dio rada za zajednicu u gradu Rabu bit će vezan za uređenje okoliša. Dobrotvornim radom potaknut ćemo naše sudionike da budu aktivni članovi društva, te se nadamo da će u svoju sredinu prenijeti nove utiske i osjećaj da i oni mogu biti nosioci promjene.

Nastavak ispod oglasa

Dubravka Matić