Recikliranje kao temelj ekološke priče

LAG Lika u suradnji s Gradom Gospićem organizirao je danas  u dvorani Kulturno-informativnog centra u Gospiću  radionicu na temu „Recikliranje“. O ovoj životno važnom pitanju govorila je  dr. sc. Maja Lang Balija, ugledna stručnjakinja prirodnih znanosti s polja  biologije, grana biokemije i molekularne biologije iz Centra za istraživanje Sveučilišta u Zagrebu.

Loši vremenski uvjeti vjerojatni su razlog što je ovo zanimljivo predavanje pratilo svega desetak građana Gospića. Unatoč tome dr. Balija je istaknula navažnije segmete cirkularne ekonomije, pri čemu je recikliranje otpada od presudnog značaja.

Nastavak ispod oglasa

– Suština ovoga predavanje je upoznati ljude s potrebama recikliranja otpada. Odbacujemo i predmete koji se mogu iskoristiti pa je jedna od svrha predavanja dati ljudima ideje na koji način se smeće opet može korisno upotrijebiti. Ukupni dosezi ove priče su podizanje ekološke svijesti ljudi, pri čemu će se količina smeća smanjivati, prije svega svojom individualnom aktivnošću. U usporedbi s većinom država EU mi smo u zakašnjenju. U tom smislu se pomičemo naprijed, ali premalim koracima jer nas „grabi“ vrijeme,  s obzirom na edukaciju, svijest građana i  infrastrukturne potrebe. Europa je uglavnom uvela u praksu tu cirkularnu ekonomiju, a Hrvatsku to tek čeka. To znači zapošljavanje ljudi uključivanjem u  tu priču o recikliranju, nova ulaganja i  pokretanja dijela privrede  u tom smjeru, rekla nam je dr. sc. Maja Lang Balija ističući kako je ovo tek temelj jedne ekološke priče.   

M.Smolčić