REPORTAŽA: Šibenski “Grad djece” sve više raste

0

Aktivnosti u šibenskom “Gradu Djece”  rastu iz dana u dan, što se nažalost ne može reći za podršku ovom plemenitom i hrabrom projektu, kojeg je prošle godine pokrenuo Šibenčanin Marijan Skroza. Osnovni ciljevi “Grada djece” su podizanje svijesti građana grada Šibenika, posebice oko uređivanja vlastitih okućnica, zajedničkih dvorišta i zelenih površina, ali i  uključivanje u taj proces nezaposlenih osoba, posebno onih koji su na zavodu za zapošljavanje duže od tri godine. Socijalizacija dugotrajno nezaposlenih osoba vraća tim ljudima osjećaje vrijednosti i dostojanstva, a ugovorima i programima  za koje se udruga “Grad djece” preko pripadajuće tvrtke “Zaposleni” izborila u pregovorima sa Zavodom za zapošljavanje, osigurana su državna poticajna sredstva  koja omogućuje i minimalne mjesečne plaće za ljude koji u projektu aktivno sudjeluju.

Trenutno se u okviru udruge razvija projekt RAD = DAR , koji je u listopadu prošle godine započet  u vjeri da će se ne samo očistiti i urediti bivše vojarne Palacin, Bribirski knezovi i Minerska, već još jednom naglasiti o kakvim vrijednim resursima se tu radi i kako bi bilo najpoštenije da se veći dio tih resursa usmjeri prema jačanju civilnog i zadružnog sektora.  No, aktivisti udruge su u realizaciji ovog vrijednog projekta naišli na brojne poteškoće i prepreke, o kojima smo razgovarali s  voditeljem ovog  projekta i predsjednikom udruge “Grad djece”, Marijanom Skrozom:

” Vojska kao vojska, kruta i spora dosta nas je usporila u našim radovima, čak nas je dovela u jako neugodnu poziciju Praktički smo sa radovima počeli tek krajem prosinca 2010. godine. Kako je naša vizija da je otpad vrijednost, tako smo odlučili da sav bio-otpad na području bivsih vojarni kompostiramo. Zbog toga smo zatražili od mjerodavnih institucija da nam produže dozvolu korištenja navedenih bivših vojarni do kraja godine. “, izjavio je Skroza.

Aktivisti i zaposleni u udruzi svakodnevno čiste i prostor oko  šibenskih tvrđava (Šubićevac, sveti Ivan, sveti Mihovil i sveti Nikola). O tome Marijan Skroza kažee slijedeće: “Uglavnom smo na području ispod tvrđave Šubićevac, gdje smo zatekli ogromne količine otpada. Čistimo temeljito, a posebno pazimo na otpad od stakla, jer želimo urediti zelenu površinu za bezbrižnu igru naših najmlađih sugrađana.  Kako nam se bliži turistička sezona, prebaciti ćemo dio naših snaga na tvrđavu sveti Mihovil, koja se jedina do sada redovito održavala i zbog toga su potrebni manji zahvati.  Vjerujemo da ćemo u skoroj budućnosti od nadležnih tijela dobiti dozvolu da čuvamo i upravljamo šibenskim tvrđavama, a dobiveni novac uložimo u plaće djelatnika, konzervatorske radove i obnovu tvrđava. “, optimističan je Skroza.

Udruga “Grad djece” aktivno surađuje  i s Gradskim vrtićima Grada Sibenika, ali i drugim privatnim dječjim vrtićima na šibenskom području, a sve u cilju ostvarenja vizije Sibenika kao GRADA DJECE.  Dječji vrtić “Osmijeh” se, uz djecu iz dječjeg vrtica “Šibenski tići, pridružio akciji Udruge “Grad djece”  na  radionici nazvanoj “Kompostiranje”. Aktivisti udruge su tom prigodom pokazivali djeci kako se prikupljeni bio-otpad putem sjeckanja, usitnjavanja i kompostiranja ponovno vraća u prirodu. Zatim su djeca iz šibenskih vrtića imala priliku naučiti  kako se i otpad od gotovih komada drveta (namještaj), može ponovno iskoristiti te su djeca na kraju napravila crteže igračaka, koje će aktivisti udruge naknadno izraditi od otpada drveta.

Udruga “Grad djece” ovom prilikom poziva sve građane Šibenika da im se pridruže u već tradicionalnom   subotenjem čišćenju  tvrđave sv. Ivan. ” Obicno nas bude desetero, a nekada i dvadesetak, ali još je to uvijek daleko od naših želja da stotine i tisuće naših sugrađana subotom izdvoje tri sata i ulože ga kroz volonterski rad za ljepši i kvalitetniji život svih nas”, naglašava Marijan Skroza te posredno kritizira i šibenske političare:  “Pozivamo stalno i šibenske političare na čišćenje subotom ili barem malu donaciju za naš projekt, ali od svih pozvanih čelnika u našem gradu, samo se jedan odazvao i darovao 200,00 kn od srca. Kada pozivamo čelnike grada Šibenika na čišćenje ili darivanje novca, ne činimo to da ih prozivamo, već želimo da oni svojim primjerom potaknu sve nase sugrađane da čine dobro, a sve to na dobrobit cijele zajednice.”, zaključio je na kraju našeg razgovora voditelj šibenskog “Grada djece”, projekta kojem će svaki normalni i osvješteni čovjek zaželjeti sve najbolje u budućnosti te u okviru svojih mogućnosti pomoći ovim divnim ljudima u gradnji neke ljepše i zdravije hrvatske budućnosti.

Svi oni koji žele pomoći putem volonterskog rada ili novčanih donacija, mogu se obratiti na:

 

URED UDRUGE “ŠIBENIK GRAD DJECE:  Velimira Škorpika 7,  22000 Šibenik

Tel: 022 337 269, 092 241 1755 Fax: 022 310 228

E-mail: uprava@grad-djece.hr

www.grad-djece.hr

 

PRIREDIO: Romano Sole