REPORTAŽA – U Splitu održan prosvjed podrške nepravedno progonjenim braniteljima

1

Povodom nepravednog progona hrvatskih branitelja, udruga „Volim Hrvatsku“ organizirala je mimohod potpore i zahvale ljudima koji su najzaslužniji za hrvatsku suverenost i slobodu. Mimohod je krenuo u 19h s početka Vukovarske ulice (kraj općine), preko užeg centra grada do Rive. Uz hrvatske barjake i domoljubne pjesme, povorka je dostojanstveno kročila splitskim ulicama , vođena istim duhom zajedništva i ljubavi prema jedinoj nam Hrvatskoj.

Na kraju mimohoda uslijedilo je okupljenje na splitskoj Rivi, a po procjeni policije tamo se okupilo oko 3000 prosvjednika. Na sve strane se vijorila hrvatska trobojnica!

Okupljenima se s nekoliko prigodnih riječi prvo obratio koordinator udruge “Volim Hrvatsku” i veteran IV. gardijske brigade Goran Mihovilović  te najavio prvog govornika, predsjednika braniteljske udruge UHD91, Dražena Kaspreka –Tysona.

“Okupili smo se da bi dali podršku uhićenim braniteljima Tihomiru Purdi i Veljku Mariću. Umjesto da hrvatska Vlada objavljuje popis progonjenih branitelja, zašto ga ne poništi?! – zapitao je okupljene Kasprek, te dodao: “Kako će živjeti branitelji koji su na tom popisu, gdje će se skriti kad uđemo u Europsku uniju? Te riječi su popraćene gotovo jednoglasnim povikom okupljenih : “Dolje Unija”!

Predsjednik Udruge hrvatskih logoraša Petar Gojun zatim je zaključio kako je žalosno da se hrvatske branitelje progoni, a da nitko nije odgovarao za tisuće zatočenih i mučenih hrvatskih logoraša. Za tu očitu nepravdu Gojun je u svom govoru direktno optužio hrvatski politički vrh. Istaknuta je i potpora uhićenim braniteljima Tihomiru Purdi i Veljku Mariću, koji su za vrijeme rata bili u srpskim koncentracijskim logorima.

Nakon njihovih emocionalnih izlaganja, riječ je preuzela koordinatorica udruge „Volim Hrvatsku“  Anita Barišić – Muslija, koja je svojim iskrenim govorom dirnula mnoge do suza. „Umjesto da saborski zastupnici budu čuvari našeg sna, odnosno slobode, oni se odriču tvoraca tog sna – branitelja i izdaju ih stranim sudovima – rekla je ona, nakon čega su uslijedili bučni povici nazočnih: “Izdaja, izdaja, izdaja…” I ovaj govor je pozorno odslušan i popraćen  velikim oduševljenjem svih prisutnih.

Pred sam kraj prosvjeda, nazočnima su podijeljene svijeće, te je najavljena kratka molitva za branitelje koju je predvodila tajnica splitske koordinacije udruge „Volim Hrvatsku“, Kristina Ćurković. Ovo okupljanje koje će se dugo pamtiti  je završilo pjesmom ”Zdravo Djevo”, a kad su svi u glas zdušno zapjevali, osjetilo se buđenje već pomalo  zaboravljenog hrvatskog zajedništva. Nema sumnje da su ovi splitski prosvjedi, zajedno s ranije tog dana održanim zagrebačkim, najavili velike stvari koje možemo očekivati u skoroj budućnosti.

TEKST: Ana Vojković , Kristina Ćurković

SLIKE: Branko Bralić