Represivnim mjerama protiv nesavijesnih vozača

Otočac – Iako su dosadašnje, pojačane mjere policijskog nadzora u ulici Luka u Otočcu, vezane za divljanje i nekontroliranu vožnju automobilima, motorima i skqadovima donijele pozitivne pomake nabolje, u gradskoj kući u Otočcu danas je održana Izvanredna sjednica Vijeća za prevenciju na kojoj su se sagledalo sadašnje stanje i donijeli zaključci s daljnjim mjerama u spriječavanju prometnih negativnosti u toj ulici.

Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Ostović kazao je da je izvanredna sjednica sazvana povodom peticije, pisama i medijskim natpisima koje su inicirali stanovnici Luke a sve sa ciljem pravovremenog i učinkovitog rješavanja nastalih problema vezanih za siguran promet u toj ulici.

Nastavak ispod oglasa

O dugogodišnjoj problematici, divljanju pojedinih motoriziranih vozača ulicom Luka nazočne je upoznao Zdravko Pavelić kazavši da su bili prisiljeni dignuti svoj glas protiv nesavijesnih i zločestih vozača, jer dnevne migracije ulicom Luka koja ima 60 kuća, oko 200 stanovnika, i kojom oko 1500 ljudi dnevno gravitira, zaslužuju veću pozornost vezanu za uspostavljanje prometnog reda u toj ulici.

– „ zabrinuti smo za svoju sigurnost, sigurnost naše djece jer nesavijesno ponašanje u prometu nekolicine pojedinaca već duže vrijeme tjera nas u strah od mogućih nesretnih slučajeva. Tražimo od gradskih institucija i policije da poduzme represivne mjere i spriječe neodgovorno divljanje pojedinaca našom ulicom“ – kazao je Pavelić. Izdvojio je i prijedloge za rješavanje problema, istaknuvši postavljanje „ležećih policajaca“ kao moguće rješenje ali i potrebu da policija obavlja represivniji nadzor u toj ulici, ali i u nekim drugim otočkim ulicama gdje se ovakvi problemi učestalo pojavljuju.

– „ ovo može biti subjektivan osjećaj građana da stanje sigurnosti prometa u ulici Luka nije u redu. Mi smo stava da je sigurnost u prometu zadovoljavajuća, no uvažavajući subjektivne osjećaje građana, pismo peticije i razgovore sa gradskom upravom, poduzeli smo određene radnje, te ustanovili da je zaista riječ o nekolicini građana koji krše prometne propise. Mi smo limitirani drugim problemima u policiji, tako da ne dolazi u obzir da 24 sata obavljamo nadzor nad tom ulicom. Za to postoje i druga rješenja a mi će mo zasigurno poduzeti mjere da se stanje prilika u toj ulici stavi pod nadzor“ – kazao je Vrban.

Konstatirano je, da je udarno vrijeme „divljanja“ ulicom Luka ujutro oko 06,30 i popodne oko 16,30 kada se vozi bez ograničenja, umjesto 40 km/h nerjetko protutnji automobil ili motor  110 na sat, a nerjetko se bilježe i noćna iživljavanja. U raspravi je ponuđeno nekoliko rješenja kako bi se spriječile sadašnje navike nesavijesnih vozača.

-„ zašto bi se mi u stvari bojali odgovoriti nesavijesnim vozačima jednom zločestoćom, jednom prometnom represijom, zašto ne postaviti ležeće policajce, uostalom po uzoru na druge gradove“ – upitao je Pavelić.

Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Ostović kazao je da treba sagledati sve opcije u rješavanju problema te ležeće policajce uzeti kao jednu od mogućih opcija.

Zaključeno je da je potrebno povećati broj prometnih znakova i postavljanje pješačkih prijelaza toj ulici, nastaviti sa policijskim (povećanim) nadzorom, obavljati češće i iznenadne kontrole prometa, ne samo u toj ulici već i u ostalim ulicama gdje se bilježe nekontrolirane vožnje i divljanja pojedinaca. Ukoliko do proljeća 2013. ne bude rezultata, postavljanje „ležećih policajaca“ nudi se kao najadekvatniji argument za rješavanje problema.

 

Dražen Prša