Rezultati akcije “Mir i dobro”

0

Provodeći operativno-preventivnu akciju «MIR I DOBRO» u vremenskom periodu od13. prosinca2010. godinedo08. siječnja2011. godine, Policijska uprava ličko-senjska poduzela je niz preventivnih mjera i radnji u cilju sprječavanja kaznenih djela i prekršaja, a posebno zlouporabe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih naprava i vatrenog oružja, te improviziranih sredstava kućne izrade.

Tijekom provođenja akcije evidentirano je 25 kaznenih djela, od kojih se 2 odnose na nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari. Za evidentirana kaznena djela prijavljena je 21 osoba, od kojih su 2 maloljetne i 19 punoljetnih osoba. Također je evidentirano 27 prekršaja protiv javnog reda i mira za koje je prijavljeno 38 osoba, od kojih je 1 osoba maloljetna i 27 punoljetnih.

U istom periodu privremeno su oduzeta 3 komada oružja, 46 komada raznog streljiva i 36 komada pirotehničke galanterije.

Zlouporabom vatrenog oružja počinjeno je 1 kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, počinjeno dana 1. siječnja 2011. godine zlouporabom oružja, i to u mjestu Podoštra, Grad Gospić, kada je nepoznati počinitelj pucanjem iz vatrenog oružja propucao prozorsko staklo na obiteljskoj kući vlasništvo 84-godišnjakinje iz Podoštre, Grad Gospić. U ovom događaju nije bilo ozlijeđenih osoba.

Zlouporabom pirotehničkih sredstava evidentirana su 3 prekršaja, za koja su prijavljene 4 osobe (2 maloljetne i 2 punoljetne).

S obzirom da tijekom provođenja akcije nisu evidentirana kaznena djela i prekršaji s težim posljedicama, smatramo da je stanje sigurnosti bilo povoljno, zašto su zaslužni i predstavnici civilnih vlasti na razini Županije, Gradova i Općina, ravnatelji obrazovnih ustanova i predstavnici medija koji su se aktivno uključili u provođenje akcije.

MUP