Rotary klub Gospić odao počast Ivanu Gojtanu

0

Rotary klub Gospić pokrenuo je hvalevrijednu inicijativu kojom želi odati počast osobama koje su značajno doprinijele razvoju grada. Prvi dobitnik ove časti je Ivan Gojtan, a njegova spomen-ploča svečano je otkrivena proteklog vikenda u suradnji s Planinarskim društvom Željezničar Gospić i HGSS Stanicom Gospić. Ploča je postavljena na planinarski dom Visočica, nedaleko od ostataka nekadašnjeg Gojtanovog doma, koji će uskoro biti obnovljen.

Ivan Gojtan, rođen 1869. godine u Petrinji, bio je odvjetnik i bilježnik čiji ga je profesionalni put doveo u Gospić. Njegova strast prema planinarenju i neizmjeran doprinos planinarskoj zajednici ostavili su neizbrisiv trag na razvoj planinarstva u Hrvatskoj.

Prije otkrivanja spomen-ploče, prisutnima su se obratili Mile Milković, aktualni predsjednik Rotary kluba Gospić i strastveni planinar, te nadaleko poznati gospićki planinar, književnik i novinar Tomislav Čanić. Njihove uvodne riječi pružile su kontekst i istaknule važnost Gojtanovog doprinosa. Nakon toga, povjesničar dr.sc. Ivan Brlić održao je govor u kojem je detaljno opisao Gojtanov život i rad, nakon čega su, uz pljesak prisutnih, zajedno otkrili spomen ploču.

Osim otkrivanja spomen ploče, događaj je uključivao i zajednički uspon na Visočicu, nakon čega su se svi sudionici spustili na ručak u Rizvanušu. Tamo se nastavilo druženje i razmjena planinarskih priča i dogodovština.

Svečanost postavljanja spomen-ploče Ivanu Gojtanu bila je prilika za podsjećanje na njegov izvanredan doprinos i inspiraciju koju je pružio mnogim generacijama planinara. Ovaj događaj također je naglasio važnost očuvanja i promicanja planinarske kulture u Hrvatskoj.

Rotary klub Gospić nastavit će s sličnim incijativama, odajući počast i drugim zaslužnim osobama koje su svojim radom i zalaganjem obogatile zajednicu i doprinijele njenom razvoju.

L.O.