Samo da je zdravlja!

0

U sklopu projekta Crvenog križa „Pomoć u kući“ teren Pazariške Dubrave obišao je interventni tim GD Crvenog križa Gospić. Uz vođu tima Tonija Jakšetića bile su djelatnice Katica Butković i Ankica Mirić, a u pomoć je ovoga puta priskočio i zamjenik gradonačelnika Grada Gospića Ivan Biljan. Obišli su dvije bake, korisnice ovoga programa, a sa sobom su ponijeli samo-lopate!Za čas su očišćene prilazne staze kako bi se moglo doći do ulaznih vrata i do drvarnica.
-Marija Živković (66) i Dragomila Šimić (79) već su niz godina u ovom programu, rekao nam je Toni Jakšetić. Baka Marija dobiva socijalnu pomoć, dok Dragomila ima malu mirovinu. Redovno ih obilazimo, dostavljamo im humanitarne pakete, namirnice, čisti im se kuća, snijeg, vozi ih se liječnicima,donose drva…
Iako nema previše godina, baka Marija je slomljena bolešću. Djelatnice GD Crvenog križa Gospić redovno joj očiste kuću, donesu veće količine drva, naručene potrepštine i ono najvažnije: prave joj društvo!
-Di bi ja da nji’ nema, pita nas baka Marija. Obađu me, donesu što mi treba i podivane sa mnom. Imam struje, televizor, radio, telefon, drva, ‘rane i likarija. Što mi više treba? Samo da je zdravlja!
Istovjetno govori baka Dragomila. Starija je, ali živahnija.
-Stalno me obilaze, ništa mi ne treba. Kad što treba, ja im rečem. Zdravlja mi treba, a to mi ni’ko ne more donit! To se, sinko moj, ne kupuje!
Dok smo bili u gostima kod bake Marije, stigao je Marko, patronažni medicinski tehničar Doma zdravlja Gospić. Izmjerio je baki tlak, pitao za lijekove, boli li je što, treba li na preglede…
Ivan Biljan razgovarao se sa staricama, a na upite što im treba, dobio je odgovore koje smo već čuli. Čini se da što su ljudi stariji i siromašniji, manje toga trebaju i zahtijevaju.
-Grad Gospić pomaže kroz svoj socijalni program, a sve to činimo u suradnji s GD Crvenog križa Gospić. Svake godine dodjeljujemo po korisniku 950 kuna za ogrjev, subvencionira im se plaćanje računa za el. struju i vodu. Kroz programe Crvenog križa obuhvaćena su na području Grada Gospića 43 korisnika, rekao nam je Ivan Biljan.

H. J.