SDP-ov klan na čelu Plitvičkih jezera

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović prije nekoliko dana imenovao je Lidiju Bertović novom ravnateljicom NP Plitvička jezera. Za to prestižno mjesto u uži izabir ušlo je devet kandidata, od kojih i tri kandidata koji su radili i rade na Plitvičkim jezerima dugi niz godina i samim tim posjeduju znanja i iskustvo potrebno za vođenje jedne takve ustanove. Međutim, ministar Zmajlović, kako je priopćeno, svoju odluku donio je na temelju stručnosti i razgovora s kandidatima. Imenovanje Lidije Bertović podiglo je prašinu u redovima ličkoga SDP-a, pogotovo u SDP-u Plitvičkih jezera gdje je donedavna v.d. ravnatelja Ruža Poznanović predsjednica općinske organizacije. Kako prenose mediji, Roža Poznanović tvrdi da je iznenađena i razočarana odlukom ministra Zmajlovića:

– „ ne znam zašto gospoda u Zagrebu misle da mi u Lici manje vrijedimo, pa nismo mi divljaci“ – jedna je od izjava Rože Poznanović koju prenose mediji.

Nastavak ispod oglasa

Koliko je je predsjednica SDP-a Plitvičkih jezera i donedavna v.d.ravnateljica NP Plitvičkih jezera Roža Poznanović uvrijeđena (koja u toj ustanovi radi 30 godina), govori njena izjava da su o izboru novoga ravnatelja isključivo odlučivali osobni interesi i Nenad Strzirep pomoćnik ministra Zmajlovića koji je ujedno i novoizabrani predsjednik Upravnog vijeća NP Plitvička jezera.

Čudna je koincidencija da su i Zmajlović, i Strzirep i Bertović svi iz Jastrebarskog i da svi posjeduju tako ogromna znanja i iskustva….
Još dok je ministrica bila Mirela Holy, na Plitivcama je Strizirep slavio rođendan na kojemu je bila i Bertović. Tada su valjda dogovorili posao za novu ravnateljicu, te se vjerovatno na tom rođendanu dogovorio i posao savjetnika za HDZ-ovog Branislava Šutića, bliskog suradnika HDZ-ovog Tihomira Strizirepa (brata Nenada Strizirepa).

Kako je otvoreno istupila protiv načina izabira novog ravnatelja NP Plitvičkih jezera u SDP-ovoj režiji, ostaje upitnim da li će kao predsjednica SDP-a Plitvičkih jezera Roža Poznanović snositi i političke posljedice. Poznanović tvrdi da nije zaboravila na obećanje SDP-a da će se poštovati prijedlozi svih ogranaka, te dodaje da joj ministar Zmajlović u zadnja dva mjeseca nije odgovorio ni na jedan od šest ili sedam dopisa i ni na jedan telefonski poziv.

Predsjednik Ličko senjskog SDP-a Tomislav Zrinski ne odgovara na pozive i sms poruke, što nedvojbeno upućuje da nema dozvolu od vrha stranke bilo što komentirati, stoga i ne čudi njegovo povlačenje u puževu kućicu.
Novoizabrana ravnateljica Lidija Bertović zavidne je profesionalne stručnosti, i kako doznajemo, ne želi komentirati izjave Poznanović, tek dodaje da je sretana zbog imenovanja jer je to i očekivala.  Ono što zasigurno raduje, ako tako bude, je najava ravnateljice Bertović da će učiniti sve, da što bolje poveže NP s lokalnom zajednicom kroz otkupljivanje proizvoda s ekološko-tradicijskih gospodarstava, a isto tako plan je lokalne smještajne i ugostiteljske kapacitete prezentirati kao dopunu ponude parka. Želi proširiti sezonu na više od tri mjeseca. Ravnateljica Bertović najavljuje da će za domaće posjetitelje smanjiti cijenu ulaznica u predsezoni i podsezoni, te da bi ona mogla biti oko 40 kuna i da želi veći dio parka proširiti za posjetitelje te proširiti biciklističke i pješačke staze.

Dražen Prša/JL/T-portal/VL