SENJ Preventivni sistematski pregledi branitelja

0

U sklopu programa Ministarstva hrvatskih branitelja te u Organizaciji Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Udruga branitelja Uskok Senj redovito i uspješno organizira odlaske na preventivni sistematski pregled, koji su započeli u rujnu prošle godine.

Pregledi, koji su organizirani u Općoj bolnici Gospić, a prijevoz je osiguran u suradnji s Gradom Senjom, uključuju provjeru krvne slike, rendgen pluća, EKG srca, ultrazvuk abdomena i pregled interniste.

Tajnik Udruge branitelja Uskok Senj Neven Kovač kazao je kako je dosad 60 senjskih branitelja obavilo pregled na ovaj način:

„Iznimno je važno da oni postanu ustaljena praksa i da se što više branitelja odazove jer ovo su pregledi koji uistinu život znače“, kazao je Kovač, dodavši kako su se zahvaljujući odlasku na pregled kod nekih branitelja otkrile rane faze bolesti, čak i karcinoma, što olakšava daljnje liječenje i povećava šanse za oporavak.

Rezultati dosad obavljenih preventivnih pregleda govore tome u prilog. Naime, 44 posto pregledanih branitelja dobilo je preporuku provođenja dodatnih dijagnostičkih pretraga, a preporuku pregleda i daljnjeg tretmana specijaliste dobilo je više od 50 posto pregledanih. Ovo ukazuje na potrebu daljnjeg provođenja Programa u cilju prevencije i ranog otkrivanja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti odnosno ukupne zaštite i očuvanja zdravlja hrvatskih branitelja, javljaju iz Ministarstva branitelja.

Iz Udruge branitelja Uskok Senj naglašavaju izuzetno dobru suradnju s Gradom Senjom te Ministarstvom hrvatskih branitelja, Područnom jedinicom Gospić te pozivaju sve branitelje da se odazovu na ovu hvalevrijednu inicijativu.

Za više informacija i dogovor termina pregleda može se kontaktirati Udrugu na broj 091 333 2020.

L.O./UBUS