Senj – U Gradskoj knjižnici otvorena izložba karikaturista Božidara Vukelića – Bobe

0

Izložba karikatura senjskog autora Božidara Vukelića – Bobe otvorena je u Gradskoj knjižnici Senj i posjetitelji će je moći pogledati u narednih mjesec dana za radnog vremena knjižnice.

Karikature dočaravaju aktualnu problematiku ekologije i zagađenja okoliša te upozoravaju na vrijednost i ljepotu vode i našeg planeta, a obrađuju i niz univerzalnih tema poput svemira, ljubavi i života, no osvrću se i na svakodnevni život i stvari koje ga čine.

Oglas

Prve ilustracije i stripove Vukelić je objavio u srednjoškolskom listu „Bura“, a početkom 90-ih radio je ilustracije za sarajevski časopis „Arka“ dok je narednih godina objavljivao  stripove i karikature u raznim časopisima i strip-fanzinima kao što su „Endem“, „Svib“, „Mrgud“, „Qvadar“, „Vitez“, „Stripoholic“, „Potepuh“, „Čvorak“, „Novi list“ i „Smokvin list“.

U povodu dana Grada Senja 2000. godine, autor je imao prvu samostalnu izložbu u sklopu koje je predstavio i likovnu mapu „Grad glagoljice“, a 2003. sudjelovao je  i na međunarodnoj izložbi „Ex librisa“ u Rijeci. Tri godine kasnije priredio je svoju drugu samostalnu izložbu na kojoj se predstavio autorskom grafikom – linorezima. Tom prilikom otisnuo je i grafičku mapu, prvu u povijesti grada u kojoj je predstavio 15 motiva Senja.

Autor je i član Hrvatskog društva karikaturista. Do sada je sudjelovao na festivalima i izložbama karikature u 50-ak država svijeta. Više puta je nagrađivan, jednom u Hrvatskoj, tri puta u Kini te sedam puta u Koreji. Zadnju nagradu, priznanje u kategoriji Najbolja karikatura, dobio je ovog ljeta u Seulu. Njegove karikature krase zidove mnogih ustanova  i muzeja, a neke se nalaze i u privatnim zbirkama ljubitelja karikature kako kod nas, tako i van Hrvatske.

U bliskoj budućnosti senjski karikaturist planira izdati knjigu karikatura koja bi bila presjek njegova dosadašnjeg rada.

A.P.